MAKARON Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM I DYNIĄ

MAKARON Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM I DYNIĄ

Boczniaki to uprawne, jadalne grzyby, które są bardzo zdrowe i mają ciekawy smak. Te grzyby znajdziecie tak na prawdę w każdym sklepie i warzywniaku, a możecie przygotować z nich dużo ciekawych potraw. Boczniaki są bardzo przyjazne weganom, ponieważ zawierają sporą ilość, łatwo przyswajalnego białka, które jak wiadomo jest nam niezbędne.

MAKARON Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM I DYNIĄ

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
  • 8 większych boczniaków,
  • 1/3 małej dyni,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Olej wlewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz wędzoną paprykę i tak przygotowaną marynatą polewamy pokrojone w paski boczniaki. Odstawiamy na 10 minut.

2. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy przez 20 minut w piekarniku z dodatkiem soli lub gotujemy.

3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

4. Na patelnie przekładamy zamarynowane boczniaki wraz z marynatą i smażmy co jakiś czas mieszając do miękkości.

5. Do usmażonych boczniaków, dodajemy makaron oraz dynię, mieszamy i chwilę jeszcze razem smażymy.

6. Gotowy makaron z szarpanym boczniakiem i dynią przekładamy na talerz, posypujemy suszoną bazylią.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *