MAKARON Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM I DYNIĄ

Boczniaki to uprawne, jadalne grzyby, które są bardzo zdrowe i mają ciekawy smak. Te grzyby znajdziecie tak na prawdę w każdym sklepie i warzywniaku, a możecie przygotować z nich dużo ciekawych potraw. Boczniaki są bardzo przyjazne weganom, ponieważ zawierają sporą ilość, łatwo przyswajalnego białka, które jak wiadomo jest nam niezbędne.
MAKARON Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM I DYNIĄ
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 8 większych boczniaków,
- 1/3 małej dyni,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Olej wlewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz wędzoną paprykę i tak przygotowaną marynatą polewamy pokrojone w paski boczniaki. Odstawiamy na 10 minut.
2. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy przez 20 minut w piekarniku z dodatkiem soli lub gotujemy.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
4. Na patelnie przekładamy zamarynowane boczniaki wraz z marynatą i smażmy co jakiś czas mieszając do miękkości.
5. Do usmażonych boczniaków, dodajemy makaron oraz dynię, mieszamy i chwilę jeszcze razem smażymy.
6. Gotowy makaron z szarpanym boczniakiem i dynią przekładamy na talerz, posypujemy suszoną bazylią.
Smacznego!
