MAKARON ZE SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

MAKARON ZE SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Chociaż uważam się za osobę dobrze zorganizowaną, która wszystko planuje, zapisuje i ustala z dużym wyprzedzeniem. To dzisiaj nastał taki moment, kiedy zostałam bez planu na obiad, a w głowie miałam kompletną pustkę. Zjeść oczywiście coś musiałam, bo jak wiadomo, kobieta głodna to kobieta zła. Jeszcze trochę dnia było przede mną, który miał się zakończyć się treningiem. Od niedawna lekko porzuciłam bieganie, ale wkręciłam się mocno w crossfit, który okazał się sportem nie tylko dla silnych facetów, lecz kobiety też się świetnie na nim odnajdują. Kręciłam się po kuchni w poszukiwaniu natchnienia i przypomniało mi się, że po ostatniej mojej wizycie w warzywniaku, w lodówce uchowały się jeszcze szparagi. Szparagi to takie wdzięczne warzywo, które bardzo szybko się przygotowuję i nie może go zabraknąć na naszym stole w okresie wiosennym, kiedy to zaczyna się na nie sezon. Takie drobne i chudziutkie, a potrafią dostarczyć nam dużą dawkę wapnia, potasu jak również witaminy K. Na szybki a jednocześnie smaczny obiad sprawdzi się makaron ze szparagami w towarzystwie suszonych pomidorów.

zielone szparagi

MAKARON ZE SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka makaronu kukurydzianego,
  • pół pęczka zielonych szparagów,
  • 1 pomidor,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka jogurtu sojowego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • gruboziarnista sól, pieprz.
smażone szparagi z pomidorami

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

2. Szparagi płuczemy i odcinamy twarde końce, resztę kroimy na cztery części. Pomidora kroimy w grubszą kostkę a suszone pomidory w cienkie paski.

3. Na patelnie wlewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy szparagi oraz gruboziarnistą sól. Smażymy około 10 minut co jakiś czas mieszając. Do posmażonych szparag dodajemy suszone pomidory oraz świeżego pomidora i smażymy jeszcze przez 5 minut.

4. Do usmażonych warzyw wrzucamy ugotowany makaron, jogurt, większą część natki pietruszki, sól oraz pieprz i jeszcze moment podsmażamy.

5. Makaron ze szparagami przekładamy na talerz, dekorujemy resztą natki pietruszki.

Smacznego!

makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *