MAKARON ZE SZPARAGAMI W SOSIE KOKOSOWYM

MAKARON ZE SZPARAGAMI W SOSIE KOKOSOWYM

Szparagi w warzywniaku możemy znaleźć w trzech różnych kolorach. Do tych popularnych należą zielone oraz białe. Ale możemy spotkać również fioletowe. Białe idealnie nadają się do przygotowania zupy, fioletowe pięknie będą prezentowały się w sałatce, a te zielone idealnie łączą się z makaronem. I właśnie przepis na makaron ze szparagami w sosie kokosowym dzisiaj wam proponuje.

MAKARON ZE SZPARAGAMI W SOSIE KOKOSOWYM

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu rurek,
  • 1 pęczek zielonych szparag,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka płatek chili,
  • 2 łyżeczki pokruszonego tofu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól.

Na sos:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:

1. Mleko kokosowe łączymy z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy.

2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i przecinamy na pół.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz szparagi, posypujemy solą, przykrywamy i smażymy do miękkości.

4. Makaron gotujemy do miękkości, a następnie przekładamy na patelnie. Dodajemy płatki chili i wlewamy sos.

5. Smażymy do momentu redukcji sosu. Podajemy z pokruszonym tofu i odrobiną płatek chili.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *