MAKARON ZE SZPARAGAMI W SOSIE KOKOSOWYM
Szparagi w warzywniaku możemy znaleźć w trzech różnych kolorach. Do tych popularnych należą zielone oraz białe. Ale możemy spotkać również fioletowe. Białe idealnie nadają się do przygotowania zupy, fioletowe pięknie będą prezentowały się w sałatce, a te zielone idealnie łączą się z makaronem. I właśnie przepis na makaron ze szparagami w sosie kokosowym dzisiaj wam proponuje.
MAKARON ZE SZPARAGAMI W SOSIE KOKOSOWYM
Składniki:
- 2 szklanki makaronu rurek,
- 1 pęczek zielonych szparag,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka płatek chili,
- 2 łyżeczki pokruszonego tofu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól.
Na sos:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
1. Mleko kokosowe łączymy z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy.
2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i przecinamy na pół.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz szparagi, posypujemy solą, przykrywamy i smażymy do miękkości.
4. Makaron gotujemy do miękkości, a następnie przekładamy na patelnie. Dodajemy płatki chili i wlewamy sos.
5. Smażymy do momentu redukcji sosu. Podajemy z pokruszonym tofu i odrobiną płatek chili.
Smacznego!