MAKARON ZE SZPINAKIEM, TOFU I ŚMIETANĄ KOKOSOWĄ

MAKARON ZE SZPINAKIEM, TOFU I ŚMIETANĄ KOKOSOWĄ

W wolne i ponure dni, nie myślę o niczym innym, jak tylko o tym, żeby odpocząć. Jednak jak człowiek odpoczywa, to robi się jeszcze bardziej głodny niż jakby przebiegł maraton. Pomyślałam, czas wrzucić coś do gara i zrobić coś… Ale co, w lodówce dość pustki, niedziela niehandlowa, za oknem okropna ulewa a w brzuchu kiszki marsza grają. Zawsze mam awaryjnie w zamrażarce, zwłaszcza poza sezonem mrożone warzywa i owoce. Proces mrożenia pozwala zachować dłuższą świeżość warzywom, a przy okazji są ratunkiem na wielki głód. Czosnek z racji tego, że jest bakteriobójczy i pomocny w przeziębieniach, w mojej lodówce zawsze się znajduję. Tofu to mój stały element diety, ponieważ nie jadam mięsa, a białko dla biegaczki pasjonatki jest potrzebne, dlatego tofu w lodówce zawsze jest. Jeszcze tylko coś, żeby danie miało ręce i nogi, a posiłek gotowy. Nabiału ze względu na zdrowie również unikam, dlatego moją alternatywą w tym daniu była śmietana kokosowa. Czysty skład, zdrowe tłuszcze a przede wszystkim vege. Obiad w 15 minut, a efekt niesamowity. Ciepły, zdrowy, pożywny, stosunkowo tani a przede wszystkich bez udziału produktów odzwierzęcych.

MAKARON ZE SZPINAKIEM, TOFU I ŚMIETANĄ KOKOSOWĄ

Składniki na 1 porcję:

  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku,
  • pół kotki tofu,
  • 1 łyżka oliwek zielonych w zalewie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 opakowania śmietany kokosowej,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1/2 szklanki makaronu orkiszowego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: 

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić makaron pozostawiając wodę (woda po ugotowanym makaronie ma sporo zastosowań). W tym przypadku przyda się do rozrzedzania sosu.

 2. W między czasie na patelni rozgrzewamy 1/2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Smażymy do momentu rozmrożenia się szpinaku. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli oraz pieprz. Gotowy szpinak przekładamy do miseczki.

3. Na patelnię po szpinaku wlewamy resztę oliwy i wrzucamy rozdrobnione tofu. Smażymy do momentu zarumienienia się.

4. W osobnej misce mieszkamy ze sobą śmietanę kokosową, 2 łyżki wody z ugotowanego makaronu, sól, pieprz, paprykę ostrą oraz gałkę muszkatołową.

5. Do usmażonego tofu wrzucamy przygotowany wcześniej szpinak, ugotowany makaron a na koniec wlewamy przygotowany sos. Podsmażamy jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji sosu i połączenia się składników.

6. Przygotowane danie przekładamy na talerz, posypujemy pokrojonymi oliwkami, pestkami słonecznika (można podprażyć) i skrapiamy sokiem z cytryny.

Smacznego!

Wskazówka: jeśli nie mamy śmietany kokosowej, możemy ją zastąpić śmietaną sojową lub po prostu mlekiem kokosowym. Pamiętajmy, że mleko kokosowe jest zdrowe ale ma większą ilość tłuszczu, dlatego należy zmniejszyć jego porcję

Porada: wodę po ugotowanym makaronie możemy wykorzystać również do podlania kwiatków (posiada dużo cennych minerałów), do przygotowania pesto dodając odrobinę lub do przygotowania pizzy.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *