MIELONE GRYCZANE
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
- 1 duża kostka tofu,
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy,
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta cukru trzcinowego,
- sól, pieprz.
Do podania:
- 1 nieduża cukinia,
- 1 nieduża marchew,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1.Rozgrzewamy patelnie i wlewamy olej rzepakowy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, posypujemy tymiankiem i cukrem. Smażymy na niewielkim ogniu do zrumienienia się cebuli.
2. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem, przestudzoną kaszę gryczaną oraz pozostałe przyprawy wraz z musztardą i natką pietruszki. Wszystko miksujemy, następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy łyżką.
4. Za pomocą zwilżonych w wodzie dłoni, formujemy niewielkiej wielkości pulpety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
5. Cukinie i marchew kroimy w plastry, posypujemy delikatnie solą, pieprzem i umieszczamy na patelni grillowej, polewamy sosem sojowy i grillujemy około 8-10 minut.
6. Gotowe warzywa przekładamy na talerz, następnie układamy upieczone mielone i zajadamy.
Smacznego!