MIELONE GRYCZANE

MIELONE GRYCZANE
W każdym polskim tradycyjnym domu na obiad niedzielny pojawia się zazwyczaj schabowy lub mielony. Dla mnie to nie było jednak najlepsze danie jakie serwowała mi mama. Tłuste, często ze sporą ilością cebuli a przede wszystkich zrobione z rodzaju mięsa, które najmniej mi zawsze smakowało, kiedy jeszcze je jadłam. Moja wersja kotletów znacząco odbiega od tradycyjnego kotleta. Skład to kasza gryczana, która dostarcza nam sporą ilość białka, błonnika a przede wszystkim kwasów omega 3 i 6, które są ważnym składnikiem w naszej diecie. Kasza zapobiega anemii, dzięki zawartości witamin z grupy B, a przede wszystkim jest łatwo dostępna, szybka w przyrządzeniu i smaczna. Kolejny składnik to w mojej kuchni dość często występujące w różnej postaci tofu. Jest wielu przeciwników jak i również przeciwników tofu.Jednak ja wychodzę z założenia, że każdy produkt jedzony w umiarze nie jest dla naszego organizmu szkodliwy.
MIELONE GRYCZANE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Składniki na 10 sztuk:
 
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
  • 1 duża kostka tofu,
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy,
  • 1/2 cebuli czerwonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • 1 nieduża cukinia,
  • 1 nieduża marchew,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1.Rozgrzewamy patelnie i wlewamy olej rzepakowy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, posypujemy tymiankiem i cukrem. Smażymy na niewielkim ogniu do zrumienienia się cebuli.

2. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem, przestudzoną kaszę gryczaną oraz pozostałe przyprawy wraz z musztardą i natką pietruszki. Wszystko miksujemy, następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy łyżką.

4. Za pomocą zwilżonych w wodzie dłoni, formujemy niewielkiej wielkości pulpety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.

5. Cukinie i marchew kroimy w plastry, posypujemy delikatnie solą, pieprzem i umieszczamy na patelni grillowej, polewamy sosem sojowy i grillujemy około 8-10 minut.

6. Gotowe warzywa przekładamy na talerz, następnie układamy upieczone mielone i zajadamy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *