MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM I SZPARAGAMI
Jak w warzywniaku pojawiają się młode ziemniaki, to znak, że wiosna jest długo z nami. A jak wiosna, to już blisko lato, czyli upały i urlop za pasem. Czego chcieć więcej, jak tylko ładnej pogody, pysznych, świeżych i lokalnych warzyw, które nie muszą przejechać setek kilometrów, aby dotrzeć do naszych sklepów. Ziemniaki z koperkiem to smak moich dziecięcych lat, spędzonych u babci. To ona zawsze robiła na obiad młode ziemniaki, podsmażone na maśle i do tego zsiadłe mleko od sąsiadki. Teraz na pewno już bym takiego zsiadłego mleka, czy nawet kefiru nie była w stanie wypić, ale ziemniaczki z koprem, są zawsze mile widziane. Diabeł tkwi w prostocie tego dania i dobrej odmianie ziemniaków. Młode ziemniaki z koperkiem i szparagami, to świetne danie, zwłaszcza w upalne dni. Kiedy to termometr za oknem pokazuje ponad 30 stopni, a ostatnią rzeczą, jaką chcemy robić to stać w garach i gotować.
MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM I SZPARAGAMI
Składniki na 2 porcje:
- 16 sztuk młodych ziemniaków,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka pomidorów koktajlowych,
- 1 łyżka margaryny roślinnej,
- 1/2 pęczka świeżego kopru,
- sól, pieprz.
Do podania:
- 1 szklanka kefiru np. sojowego.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i z dodatkiem soli gotujemy do miękkości.
2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i za pomocą ostrego noża kroimy wzdłuż.
3. Na patelni rozgrzewamy margarynę roślinną, dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy szparagami i smażymy około 7 minut.
4. Do usmażonych szparagów, dodajemy pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół i smażymy kolejne trzy minuty.
5. Na patelnie dodajemy ziemniaki, drobno posiekany koper, wszystko delikatnie mieszkamy i smażymy jeszcze moment.
6. Młode ziemniaki z koperkiem i szparagami przekładamy na talerz i podajemy z kefirem np. sojowym.
Smacznego!