NALEŚNIKI NA MLEKU KOKOSOWY ZE SZPINAKIEM
Naleśniki to bardzo łatwe danie do przygotowania w domu. Takie naleśniki dobrze smakują z dżemem, domowy twarożkiem lub w wersji wytrawnej ze szpinakiem na obiad. ciasto na naleśniki polecam przygotować na mleku kokosowym, które jest dość tłuste. Dzięki niemu naleśniki wychodzą bardzo miękkie i elastyczne.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka kokosowego 7%,
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól.
Na farsz:
- 1/2 opakowania szpinaku mrożonego,
- 1/2 kostki naturalnego tofu,
- 4 łyżki jogurtu sojowego,
- ząbek czosnku,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko kokosowe oraz olej i mieszamy.
2. Na suchej patelni smażymy naleśniki. Z podanej porcji wychodzi 6 naleśników.
3. Szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tofu pokrojone w drobną kostkę, jogurt oraz przyprawy i razem smażymy 5 minut.
4. Naleśniki nadziewamy farszem szpinakowym i składamy w trójkąty. Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!