NALEŚNIKI Z DYNIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

NALEŚNIKI Z DYNIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Naleśniki, ale na pewno nie takie tradycyjny. Ja i tradycja, to dwa różne światy. W moim życiu nie ma nudy i moja kuchnia też nie może być nudna. Ona jest taka jak ja. Kolorowa, różnorodna, czasami chaotyczna, ale przy tym bardzo urozmaicona i bardzo odbiegająca od tradycyjnych połączeń. W trakcie ostatniego mojego wywiadu (do przesłuchania tutaj: Wywiad) Michał spytał, skąd biorę inspiracje na wszystkie moje dania. Odpowiedź jest bardzo prosta… z mojej lodówki haha. Tak właśnie to zawsze wygląda. Otwieram rano lodówkę, widzę, że moja dynia już woła do mnie ” zrób coś ze mnie, bo inaczej będę musiała wylądować w koszu na śmieci”, więc wymyślam jakieś danie z niej. I tak właśnie powstają moje dania. Zawsze spontaniczne, nigdy nie są zaplanowane.

NALEŚNIKI Z DYNIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól.

Na farsz:

  • 1 mała dynia,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na 5 minut.

2. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Z podanej porcji wychodzi 6 naleśników.

3. Dynią pieczemy wraz z ząbkiem czosnku w piekarniku.

4. Upieczoną dynię miksujemy z przyprawami na gładki mus, dodajemy drobno posiekane orzechy i mieszamy.

5. Naleśniki smarujemy pasta dyniową. Podajemy ze świeża kolendrą i sosem jogurtowym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *