NALEŚNIKI Z DYNIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Naleśniki, ale na pewno nie takie tradycyjny. Ja i tradycja, to dwa różne światy. W moim życiu nie ma nudy i moja kuchnia też nie może być nudna. Ona jest taka jak ja. Kolorowa, różnorodna, czasami chaotyczna, ale przy tym bardzo urozmaicona i bardzo odbiegająca od tradycyjnych połączeń. W trakcie ostatniego mojego wywiadu (do przesłuchania tutaj: Wywiad) Michał spytał, skąd biorę inspiracje na wszystkie moje dania. Odpowiedź jest bardzo prosta… z mojej lodówki haha. Tak właśnie to zawsze wygląda. Otwieram rano lodówkę, widzę, że moja dynia już woła do mnie ” zrób coś ze mnie, bo inaczej będę musiała wylądować w koszu na śmieci”, więc wymyślam jakieś danie z niej. I tak właśnie powstają moje dania. Zawsze spontaniczne, nigdy nie są zaplanowane.
NALEŚNIKI Z DYNIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól.
Na farsz:
- 1 mała dynia,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól.
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na 5 minut.
2. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Z podanej porcji wychodzi 6 naleśników.
3. Dynią pieczemy wraz z ząbkiem czosnku w piekarniku.
4. Upieczoną dynię miksujemy z przyprawami na gładki mus, dodajemy drobno posiekane orzechy i mieszamy.
5. Naleśniki smarujemy pasta dyniową. Podajemy ze świeża kolendrą i sosem jogurtowym.
Smacznego!