NALEŚNIKI Z SOCZEWICY Z FARSZEM PIEROGOWYM
Naleśniki kocha każdy z nas. Te domowe z dżem, sezonowymi owocami lub na słono z pieczarkami lub szpinakiem. Tradycyjne naleśniki przygotowuje się z mąki, mleka oraz jajek. Bardzo dużo osób obecnie w dużym stopniu skupia się na tym co je, sprawdza składy i unika produktów z białej mąki. Alternatywą dla naleśników z białej mąki, są te przygotowane z soczewicy. Taki obiad dostarczy nam sporą ilość białka i będziemy mieli pyszny posiłek. Naleśniki z soczewicy z farszem pierogowym warto posypać koperkiem i podać z ogórkiem konserwowym. Zestaw idealny.
NALEŚNIKI Z SOCZEWICY Z FARSZEM Z SOCZEWICY
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 kostka wędzonego tofu,
- 4 małe ziemniaki,
- 1/2 sztuki cebuli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 4 ogórki konserwowe,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
1. Soczewice umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładkie ciasto z 3 szklankami wody.
2. Ziemniaki gotujemy do miękkości.
3. Na łyżce oliwy smażmy drobno posiekaną cebulę. Ziemniaki rozgniatamy dłońmi wraz z tofu, dodajemy cebulkę oraz pieprz i sól.
4. Naleśniki smażymy na suchej patelni, następnie na każdy wykładamy porcję farszu i składamy w trójkąt. Podajemy z ogórkiem konserwowym.
Smacznego!