PAD THAI Z MAKARONEM KONJAC

Kuchnia tajska zaraz po włoskiej, jest najczęściej wybieraną kuchnią przez nas. W sklepach organizowane są tygodnie tematyczne, na rynku znajdziemy bardzo dużo restauracji właśnie z daniami kuchni tajskiej, ale też często próbujemy te sami otworzyć w domu. I właśnie mam dla nas dzisiaj przepis na pad thai, ale z makaronem konjac, czyli w wersji odchudzone. Konjac jest bulwą. UNS podkreśla, że produkty z tej bulwy mają zdolności do obniżenia złego cholesterolu oraz zapobiega rozwojowi cukrzycy. Ma też sporo witaminy A, C oraz z grupy B. Polecam spróbować taki pad thai zrobić w domu.
PAD THAI Z MAKARONEM KONJAC
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu konjac,
- 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich,
- 1 naturalne tofu,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- świeży imbir,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekany czosnek. Następnie tofu i smażymy do zarumieniania.
2. Do podsmażonego tofu wrzucamy warzywa i smażymy do miękkości.
3. W miseczce mieszamy dwa rodzaje sosu sojowego, sok z cytryny, ksylitol, masło orzechowe oraz starty na tarce imbir. Mieszamy.
4. Do warzywa dodajemy odcedzony i przelany wodą makaron, wlewamy sos i wszystko razem mieszamy, chwilę podgrzewamy.
5. Przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

