PAPPARDELLE W SOSIE TERIYAKI

Bardzo często podróżujemy i odwiedzamy przeróżne kraje, w których poznajemy kulturę, język danego miejsca, jak również ich kuchnię. Podróże po europie są w zasięgu naszej ręki, natomiast sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Jeśli chcielibyśmy odwiedzić Azję, Amerykę lub jeszcze dalsze rejony. I tak krajobraz możemy podziwiać w sieci, to smaki danego państwa możemy otworzyć sobie w domowym zaciszu. Azja w domu, dlaczego nie? Z tym przepisem przeniesiecie swoje kubki smakowe właśnie tam.
PAPPARDELLE W SOSIE TERIYAKI
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu pappardelle,
- 1 marchewka,
- kawałek pora,
- 1 pietruszka,
- 6 grzybów shitake,
- 4 łyżki sosu teriyaki,
- 2 łyżek syropu klonowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek imbiru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 naturalne tofu,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie:
1. Warzywa kroimy w słupki, a czosnek i imbir ścieramy na tarce. A grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy czosnek oraz imbir, a następnie warzyw i posiekane grzyby. Smażymy podlewają wodą po grzybkach.
4. Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę tofu i polewamy ciemnym sosem sojowym.
5. Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę tofu i polewamy ciemnym sosem sojowym.
6. Do warzyw przekładamy makaron, tofu, wlewamy sos i wszystko razem mieszamy. Podajemy na ciepło.
Smacznego!


