PAPPARDELLE W SOSIE TERIYAKI

PAPPARDELLE W SOSIE TERIYAKI

Bardzo często podróżujemy i odwiedzamy przeróżne kraje, w których poznajemy kulturę, język danego miejsca, jak również ich kuchnię. Podróże po europie są w zasięgu naszej ręki, natomiast sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Jeśli chcielibyśmy odwiedzić Azję, Amerykę lub jeszcze dalsze rejony. I tak krajobraz możemy podziwiać w sieci, to smaki danego państwa możemy otworzyć sobie w domowym zaciszu. Azja w domu, dlaczego nie? Z tym przepisem przeniesiecie swoje kubki smakowe właśnie tam.

PAPPARDELLE W SOSIE TERIYAKI

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu pappardelle,
  • 1 marchewka,
  • kawałek pora,
  • 1 pietruszka,
  • 6 grzybów shitake,
  • 4 łyżki sosu teriyaki,
  • 2 łyżek syropu klonowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 naturalne tofu,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

1. Warzywa kroimy w słupki, a czosnek i imbir ścieramy na tarce. A grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

3. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy czosnek oraz imbir, a następnie warzyw i posiekane grzyby. Smażymy podlewają wodą po grzybkach.

4. Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę tofu i polewamy ciemnym sosem sojowym.

5. Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę tofu i polewamy ciemnym sosem sojowym.

6. Do warzyw przekładamy makaron, tofu, wlewamy sos i wszystko razem mieszamy. Podajemy na ciepło.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *