PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ

Część z nas pewnie myśli, że papryka nadziewana to danie, które wymyśliły nasze mamy. Tutaj was zaskoczę. Jest to potrawa, na którą wpadli Meksykanie. Klasyk Meksyku powstał w połowie XIX w. i tak wędrował po państwach, aż dotarł do nas. Paprykę możecie nadziać tak naprawdę każdą kaszą jaką tylko lubicie. Moją wypełniłam kaszę gryczaną z dodatkiem kukurydzy, marchewki oraz cukinii.
PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 1 niepełna szklanka kaszy gryczanej,
- 1 marchewka,
- 1/2 sztuki cukinii,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki kukurydzy,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Marchewkę kroimy w pół plastry, cukinię w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do miękkości.
3. Na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, kaszę oraz przyprawy i koncentrat, wszystko razem mieszamy.
4. Kapelusze z papryk obcinamy i pozbywamy się nasion, nadziewamy farszem i przykrywamy kapeluszem.
5. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
