PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ

Część z nas pewnie myśli, że papryka nadziewana to danie, które wymyśliły nasze mamy. Tutaj was zaskoczę. Jest to potrawa, na którą wpadli Meksykanie. Klasyk Meksyku powstał w połowie XIX w. i tak wędrował po państwach, aż dotarł do nas. Paprykę możecie nadziać tak naprawdę każdą kaszą jaką tylko lubicie. Moją wypełniłam kaszę gryczaną z dodatkiem kukurydzy, marchewki oraz cukinii.

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 niepełna szklanka kaszy gryczanej,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 sztuki cukinii,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki kukurydzy,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Marchewkę kroimy w pół plastry, cukinię w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do miękkości.

3. Na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, kaszę oraz przyprawy i koncentrat, wszystko razem mieszamy.

4. Kapelusze z papryk obcinamy i pozbywamy się nasion, nadziewamy farszem i przykrywamy kapeluszem.

5. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *