PAPRYKA FASZEROWANA

PAPRYKA FASZEROWANA

Warzywa faszerowane to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, pyszną kolację dla przyjaciół lub ciekawy pomysł na lunch do pracy. Najczęściej faszerujemy bakłażana, cukinię lub paprykę. Z czego to wynika? Myśłę, że dlatego, że są to większe warzywa, do których zmieścimy dużą porcję pysznego farszu, a do tego takie zapiekane warzywa pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują.

PAPRYKA FASZEROWANA

Składniki:

  • 4 czerwone papryki,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 15 pieczarek,
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Soczewicę płuczemy na siku, następnie wsypujemy do garna, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

3. Cebulę drobno siekany, a pieczarki kroimy w półplastry.

4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy. Dodajemy pieczarki, posypujemy solą i smażymy 10 minut.

5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę, kaszę jaglaną, pomidory oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy 5 minut.

6. Paprykę myjemy, przekrawamy, wydrążamy środek, posypujemy solą i wkładamy farsz.

7. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *