PAPRYKA FASZEROWANA

Warzywa faszerowane to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, pyszną kolację dla przyjaciół lub ciekawy pomysł na lunch do pracy. Najczęściej faszerujemy bakłażana, cukinię lub paprykę. Z czego to wynika? Myśłę, że dlatego, że są to większe warzywa, do których zmieścimy dużą porcję pysznego farszu, a do tego takie zapiekane warzywa pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują.
PAPRYKA FASZEROWANA
Składniki:
- 4 czerwone papryki,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 15 pieczarek,
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 nieduża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 puszka pokrojonych pomidorów,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Soczewicę płuczemy na siku, następnie wsypujemy do garna, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
3. Cebulę drobno siekany, a pieczarki kroimy w półplastry.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy. Dodajemy pieczarki, posypujemy solą i smażymy 10 minut.
5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę, kaszę jaglaną, pomidory oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy 5 minut.
6. Paprykę myjemy, przekrawamy, wydrążamy środek, posypujemy solą i wkładamy farsz.
7. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!

