PENNE Z GRZYBAMI LEŚNYMI

PENNE Z GRZYBAMI LEŚNYMI

W naszych lasach obecnie nie brakuje licznych turystów, jak również pysznych grzybów. A z nich możemy stworzyć bardzo smaczne dania. Jednak zbierając grzyby, musimy mieć przy sobie osobę, która się na nich zna. A jak koszyk jest pełny pysznych i aromatycznych grzybów, to warto z nich przygotować penne w delikatnym sosie.

PENNE Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu penne,
  • 1 szklanka grzybów leśnych,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 8 kotletów sojowych,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Grzyby wkładamy do miseczki, do nich dodajemy suche kotlety i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

2. Na oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy grzyby oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy.

3. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, ale nie przelewamy wodą.

4. Na patelnię z grzybami i papryką dodajemy pokrojone w kostkę kotlety, makaron, wlewamy mleko kokosowe. Wsypujemy płatki drożdżowe oraz resztę przypraw, mieszamy. Pod koniec dodajemy garść rukoli i ponownie mieszamy.

5. Podajemy na ciepło ze świeżą zmielonym pieprzem.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *