PENNE Z GRZYBAMI LEŚNYMI
W naszych lasach obecnie nie brakuje licznych turystów, jak również pysznych grzybów. A z nich możemy stworzyć bardzo smaczne dania. Jednak zbierając grzyby, musimy mieć przy sobie osobę, która się na nich zna. A jak koszyk jest pełny pysznych i aromatycznych grzybów, to warto z nich przygotować penne w delikatnym sosie.
PENNE Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Składniki:
- 1 szklanka makaronu penne,
- 1 szklanka grzybów leśnych,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- ząbek czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- garść rukoli,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 8 kotletów sojowych,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Grzyby wkładamy do miseczki, do nich dodajemy suche kotlety i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
2. Na oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy grzyby oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy.
3. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, ale nie przelewamy wodą.
4. Na patelnię z grzybami i papryką dodajemy pokrojone w kostkę kotlety, makaron, wlewamy mleko kokosowe. Wsypujemy płatki drożdżowe oraz resztę przypraw, mieszamy. Pod koniec dodajemy garść rukoli i ponownie mieszamy.
5. Podajemy na ciepło ze świeżą zmielonym pieprzem.
Smacznego!