PIECZARKI FASZEROWANE SOCZEWICĄ

PIECZARKI FASZEROWANE SOCZEWICĄ

Niedawno moja kuchnia była pełna truskawek, szparag i fasolki szparagowej. Obecnie góruje w niej dynia, śliwki i pieczarki – dla mnie to znak, że jesień już jest z nami i przyszedł czas na czarowanie z nich pyszności. W moim ulubionym warzywniaku znalazłam duże pieczarki, więc postanowiłam, że one będą moim pomysłem na obiad.

PIECZARKI FASZEROWANE SOCZEWICĄ

Składniki:

  • 4 duże pieczarki,
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 suszone pomidory,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 2 plastry wegańskiego sera żółtego,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Pieczarki myjemy i wyciągamy nóżki, ale ich nie wyrzucamy.

2. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

3. Pieczarki solimy od środka i układamy w naczyniu żaroodpornym.

4. Soczewicę, czosnek, nóżki pieczarek, płatki oraz przyprawy miksujemy na gładki mus.

5. Pieczarki nadziewamy musem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia układamy kawałki sera.

6. Podajemy na ciepło.

Smacznego!



2 thoughts on “PIECZARKI FASZEROWANE SOCZEWICĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *