PIECZARKI FASZEROWANE SOCZEWICĄ
Niedawno moja kuchnia była pełna truskawek, szparag i fasolki szparagowej. Obecnie góruje w niej dynia, śliwki i pieczarki – dla mnie to znak, że jesień już jest z nami i przyszedł czas na czarowanie z nich pyszności. W moim ulubionym warzywniaku znalazłam duże pieczarki, więc postanowiłam, że one będą moim pomysłem na obiad.
PIECZARKI FASZEROWANE SOCZEWICĄ
Składniki:
- 4 duże pieczarki,
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 suszone pomidory,
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 2 plastry wegańskiego sera żółtego,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy i wyciągamy nóżki, ale ich nie wyrzucamy.
2. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
3. Pieczarki solimy od środka i układamy w naczyniu żaroodpornym.
4. Soczewicę, czosnek, nóżki pieczarek, płatki oraz przyprawy miksujemy na gładki mus.
5. Pieczarki nadziewamy musem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia układamy kawałki sera.
6. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Everything is very open with a precise clarification of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Thanks for sharing!
Thank you very much!