PIECZARKOWY PĘCZAK Z PAPRYKOWYM TOFU

PIECZARKOWY PĘCZAK Z PAPRYKOWYM TOFU

Gotowanie jest moją pasją ale też codziennością. Po powrocie z pracy staje w kuchni i zastanawiam się co by tu ugotować. Są dni kiedy przygotowanie obiad zajmuje mi nie więcej niż 15 minut, wtedy kiedy nie mam czasu bo grafik napięty, a pudełko na lunch do pracy puste. Jednak są takie dni kiedy wchodzę do kuchni i czuje się w swoim świecie. W świecie przypraw, aromatów i głowy pełnej pomysłów, próbując wyczarować coś co będzie numerem jeden wśród moich przepisów ale też będzie wracało wspomnieniami z dzieciństwa. Tak właśnie było z pieczarkowym pęczakiem. Danie na bazie kaszy i pieczarek w dzieciństwie przygotowywała mi moja babcia na piecu opalanym drewnem. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła w przepisie zmian i produktów, które na co dzień używam. I tak właśnie powstał pieczarkowy pęczak z paprykowym tofu.

PIECZARKOWY PĘCZAK Z PAPRYKOWYM TOFU

Składniki na 1 porcję:

  • 50g kaszy pęczak,
  • 200g pieczarek,
  • 10g cebuli,
  • 10ml oliwy z oliwek,
  • 120g śmietany kokosowej,
  • 150g naturalnego tofu,
  • 1/2 łyżeczki galangal (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz.

Składniki na marynatę : 

  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka wody.

Przygotowanie: 

 1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą w miseczce. Tofu kroimy na plastry o grubości okołu 2 cm a następnie przekładamy do marynaty na 20 minut. Po tym czasie tofu smażymy bez tłuszczu na patelni około 5 minut na każdą stronę lub w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 10 minut.

2. Kaszę zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 20 minut do miękkości kaszy i wchłonięcia wody.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Do podsmażonej cebuli dajemy pieczarki pokrojone w plastry i smażymy z dodatkiem soli do miękkości i odparowania wody.

4. W między czasie śmietanę kokosową mieszkamy z gałką muszkatołową, pieprzem, solą oraz galangal (opcjonalnie). Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnie z pieczarkami i mieszkamy. Gotujemy około 3 minuty do połączenia się składników. Pod koniec gotowania dorzucamy wcześniej przygotowaną kaszę i mieszkamy.

5. Na talerz przekładamy pieczarkowy pęczak, układamy upieczone lub usmażone tofu, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!
Wskazówka: galangal jest to przyprawa o imbirowo- pieprzowym smaku stosowana w kuchni indonezyjskiej i tajskiej. Możemy ją zastąpić sproszkowanym imbirem z dodatkiem pieprzu. Danie najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy sos ma kremową konsystencję a tofu jest chrupiące.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *