PIECZARKOWY PĘCZAK Z PAPRYKOWYM TOFU
Gotowanie jest moją pasją ale też codziennością. Po powrocie z pracy staje w kuchni i zastanawiam się co by tu ugotować. Są dni kiedy przygotowanie obiad zajmuje mi nie więcej niż 15 minut, wtedy kiedy nie mam czasu bo grafik napięty, a pudełko na lunch do pracy puste. Jednak są takie dni kiedy wchodzę do kuchni i czuje się w swoim świecie. W świecie przypraw, aromatów i głowy pełnej pomysłów, próbując wyczarować coś co będzie numerem jeden wśród moich przepisów ale też będzie wracało wspomnieniami z dzieciństwa. Tak właśnie było z pieczarkowym pęczakiem. Danie na bazie kaszy i pieczarek w dzieciństwie przygotowywała mi moja babcia na piecu opalanym drewnem. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła w przepisie zmian i produktów, które na co dzień używam. I tak właśnie powstał pieczarkowy pęczak z paprykowym tofu.
PIECZARKOWY PĘCZAK Z PAPRYKOWYM TOFU
Składniki na 1 porcję:
- 50g kaszy pęczak,
- 200g pieczarek,
- 10g cebuli,
- 10ml oliwy z oliwek,
- 120g śmietany kokosowej,
- 150g naturalnego tofu,
- 1/2 łyżeczki galangal (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Składniki na marynatę :
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżka wody.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą w miseczce. Tofu kroimy na plastry o grubości okołu 2 cm a następnie przekładamy do marynaty na 20 minut. Po tym czasie tofu smażymy bez tłuszczu na patelni około 5 minut na każdą stronę lub w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 10 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Do podsmażonej cebuli dajemy pieczarki pokrojone w plastry i smażymy z dodatkiem soli do miękkości i odparowania wody.