PLACKI Z CUKINII Z WEGAŃSKIM GULASZEM

PLACKI Z CUKINII Z WEGAŃSKIM GULASZEM

Cukinia to tak wdzięczne warzywo, z którego możemy przygotować dania na słodko jak i słono. Z cukinii wychodzą pyszne i chrupiące placki z cukinii, a z dodatkiem wegańskiego gulaszu twarzą bardzo smaczne i wartościowe danie.

PLACKI Z CUKINII Z WEGAŃSKIM GULASZEM

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 4 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • pieprz, sól.

Na gulasz:

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 1/2 łyżki posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 30 minut.

2. Soczewicę odcedzamy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przelewamy wodą.

3. Na oleju smażymy cebulę wraz z ostrą i słodką papryką, pilnujemy, aby nic się nie przypaliło. Wlewamy passatę i gotujemy 5 minut. Dodajemy soczewicę oraz sól i chwilę razem jeszcze gotujemy.

4. Cukinię oraz czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczach, posypujemy solą i odstawiamy na 5 minut.

5. Siemię lniane mielimy i dodajemy wraz mąką i przyprawami do cukinii. Wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju.

6. Usmażone placki podajemy z gulaszem, świeżym koperkiem i jeśli lubimy, to z kleksem jogurtu sojowego.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *