PLACKI Z CUKINII Z WEGAŃSKIM GULASZEM

Cukinia to tak wdzięczne warzywo, z którego możemy przygotować dania na słodko jak i słono. Z cukinii wychodzą pyszne i chrupiące placki z cukinii, a z dodatkiem wegańskiego gulaszu twarzą bardzo smaczne i wartościowe danie.
PLACKI Z CUKINII Z WEGAŃSKIM GULASZEM
Składniki:
- 1 cukinia,
- 4 łyżki mąki orkiszowej,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- ząbek czosnku,
- olej do smażenia,
- pieprz, sól.
Na gulasz:
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- 1/2 łyżki posiekanej cebuli,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól.
Przygotowanie:
1. Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 30 minut.
2. Soczewicę odcedzamy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przelewamy wodą.
3. Na oleju smażymy cebulę wraz z ostrą i słodką papryką, pilnujemy, aby nic się nie przypaliło. Wlewamy passatę i gotujemy 5 minut. Dodajemy soczewicę oraz sól i chwilę razem jeszcze gotujemy.
4. Cukinię oraz czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczach, posypujemy solą i odstawiamy na 5 minut.
5. Siemię lniane mielimy i dodajemy wraz mąką i przyprawami do cukinii. Wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju.
6. Usmażone placki podajemy z gulaszem, świeżym koperkiem i jeśli lubimy, to z kleksem jogurtu sojowego.
Smacznego!
