PLACKI Z SOCZEWICY Z WEGAŃSKIM COLESŁAWEM

Soczewica to roślina strączkowa, który bardzo często pojawia się w menu wegan. Soczewicę możemy znaleźć w kilku odmianach. Chociaż najczęściej kupujemy żółtą, czerwoną, zieloną lub czarną. Ta roślina strączkowa jest bogata w liczne witaminy i minerały. Polecana szczególnie osobą aktywnym sportowo, które muszą szczególnie zwracać uwagę na ilość białka w diecie.
PLACKI Z SOCZEWICY Z WEGAŃSKIM COLESŁAWEM
Składniki:
- 8 łyżeczek czerwonej soczewicy,
- 1/3 małej główki białej kapusty,
- 1 marchewka,
- 5 łyżek ciecierzycy z zalewą,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki majonezu wegańskiego,
- ząbek czosnku,
- pieprz, sól.
Wykonanie:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.
2. Ugotowaną soczewicę, ciecierzycę z zalewą, czosnek, koncentrat oraz pieprz i sól blendujemy.
3. Z powstałej masy formujemy placuszki i pieczemy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Kapustę siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy majonez oraz pieprz i mieszkamy.
5. Upieczone placuszki podajemy z surówką.
Smacznego!
