PLACKI Z SOCZEWICY Z WEGAŃSKIM COLESŁAWEM

PLACKI Z SOCZEWICY Z WEGAŃSKIM COLESŁAWEM

Soczewica to roślina strączkowa, który bardzo często pojawia się w menu wegan. Soczewicę możemy znaleźć w kilku odmianach. Chociaż najczęściej kupujemy żółtą, czerwoną, zieloną lub czarną. Ta roślina strączkowa jest bogata w liczne witaminy i minerały. Polecana szczególnie osobą aktywnym sportowo, które muszą szczególnie zwracać uwagę na ilość białka w diecie.

PLACKI Z SOCZEWICY Z WEGAŃSKIM COLESŁAWEM

Składniki:

  • 8 łyżeczek czerwonej soczewicy,
  • 1/3 małej główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 5 łyżek ciecierzycy z zalewą,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól.

Wykonanie:

1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.

2. Ugotowaną soczewicę, ciecierzycę z zalewą, czosnek, koncentrat oraz pieprz i sól blendujemy.

3. Z powstałej masy formujemy placuszki i pieczemy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Kapustę siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy majonez oraz pieprz i mieszkamy.

5. Upieczone placuszki podajemy z surówką.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *