PLACUSZKI CUKINIOWE Z MUSEM OLIWKOWYM

PLACUSZKI CUKINIOWE Z MUSEM OLIWKOWYM

W każdym domu co jakiś czas pojawią się placki ziemniaczane. Jednak coraz to częściej eksperymentujemy z różnymi połączeniami i dzięki temu poznajemy nowe smaki. Placki z cukinii są ciekawą alternatywą i zdecydowanie lżejszą od tych ziemniaczanych.

PLACUSZKI CUKINIOWE Z MUSEM OLIWKOWYM

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 ostrej papryczki chilli,
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól.

Mus:

  • 1 naturalne tofu,
  • 15 czarnych oliwek,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Czosnek oraz papryczkę drobno siekamy i dodajemy do cukinii.

3. Do miski z warzywami dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy.

4. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera i wraz z resztą składników miksujemy na gładki mus.

5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.

6. Na talerz wykładamy porcję musu i układamy na to placuszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *