PLACUSZKI CUKINIOWE Z MUSEM OLIWKOWYM

W każdym domu co jakiś czas pojawią się placki ziemniaczane. Jednak coraz to częściej eksperymentujemy z różnymi połączeniami i dzięki temu poznajemy nowe smaki. Placki z cukinii są ciekawą alternatywą i zdecydowanie lżejszą od tych ziemniaczanych.
PLACUSZKI CUKINIOWE Z MUSEM OLIWKOWYM
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- ząbek czosnku,
- 1/2 ostrej papryczki chilli,
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól.
Mus:
- 1 naturalne tofu,
- 15 czarnych oliwek,
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Czosnek oraz papryczkę drobno siekamy i dodajemy do cukinii.
3. Do miski z warzywami dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy.
4. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera i wraz z resztą składników miksujemy na gładki mus.
5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.
6. Na talerz wykładamy porcję musu i układamy na to placuszki.
Smacznego!
