PROCENTOWE KASZOTTO Z WARZYWAMI
Co to jest umiar? Czy jest on nam potrzebny w życiu codziennym, czy to tylko jakaś bujda na kółkach o której wszyscy mówią. Mama w domu, koleżanka w pracy, dietetyk w gabinecie lub dziennikarze w tv. A no umiar jest nam po to potrzebny, żebyśmy w żadną stronę nie przesadzali za bardzo. Zdrowe odżywianie jest ważne, jednak jak zdarzy Ci się zjeść mega tuczący kawałek tortu z ogromną ilością bitej śmietany, albo pójdziesz na świetną domówkę, gdzie spotkasz starych kumpli i przesadzisz z procentami, to nie ma co się załamywać i myśleć „o nie, jak ja mogłam. Przecież się odchudzam, dbam o swoją wątrobę a się objadłam i wypiłam”. I tutaj właśnie umiar pokazuje swoją moc sprawczą. Małe grzechy nikomu nie zaszkodziły, czasami przychodzi dzień kiedy mamy ochotę odskoczyć od codziennych nawyków i wciągnąć ten tor czy wypić kilka mocniejszych. Nikt nam za to głowy nie urwie, a dzięki temu poczujemy się chociaż na moment lepiej. Ważne jest, żeby jednorazowy wybryk nie zamienił się w codzienności. W takiej sytuacji, to już nie będzie umiar a nawyk,nałóg z którym po pewnym czasie przestaniesz sobie radzić i będziesz potrzebował pomocy. Ale czy to Ci jest potrzebne, chodzenie do specjalisty, codzienna walka z samym sobą? Myślę, że nie. Wszystko działa w dwie strony, jeśli za bardzo dbasz o siebie to możesz wpaść w pułapkę, z której również będzie ciężko Ci się wydostać. Uwierz, jeśli raz na jakiś czas zrobisz coś wbrew swoim zasadom, to przyjmij to na klatę. Zjedz, wypij i ciesz się z tego, ale pamiętaj, czasami oki, ale jeśli częściej niż czasami, to czas na mały restart, refleksję, pauzę i powrót do tego co już zdobyłeś. Chociaż nazywa się procentowe kaszotto, to tyle w nim procentów, ile tylko zapachu dobrego czerwonego wina. Wszystko z głową i umiarem, a będziemy szczęśliwsi a danie jeszcze smaczniejsze.
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
- 1/3 szklanki komosy ryżowej,
- 1/3 szklanki kaszy bulgur,
- 1/2 sztuki cukinii,
- 1 marchew,
- 5 pieczarek,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3 łyżki śmietany sojowej,
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżka soku z limonki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Obie kasze oraz soczewice płuczemy pod bieżącą wodą na sitku. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
2. Marchew obieramy i wraz z cukinią ścieramy na tarcie o grubych oczkach. Pieczarki kroimy na mniejszej wielkości ćwiartki.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pastę curry, paprykę słodką oraz ostrą, cynamon oraz kurkumę. Przyprawy przesmażamy przez 2 minuty, następnie dodajemy wcześniej przygotowane warzywa. Podsmażamy 5 minut a następnie wlewamy wino. Wszystko smażymy 15 minut do odparowania alkoholu i miękkości warzyw.3. Do usmażonych warzyw dodajemy ugotowane kasze z soczewicą. Śmietanę sojową przelewamy do miseczki, dodajemy do niej sól, pieprz oraz sok z limonki i mieszkamy. Śmietanę z przyprawami wlewamy na patelnie. Całe danie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.
4. Gotowe dnie przekładamy na talerz, dekorujemy rukolą lub świeżą natką pietruszki.
Smacznego!