PULPETY MARCHEWKOWE W SOSIE KOPERKOWYM

PULPETY MARCHEWKOWE W SOSIE KOPERKOWYM

Często zastanawiam się, jaka część z nas robi świadome zakupy. Jaka część tych zakupów faktycznie ląduje w naszym brzuchu, a ile w śmietniku. Na przestrzeni lat, wydaje mi się, że ten trend się zmienia. I bardziej świadomie cała społeczność podchodzi do dbałości o otoczenie i naszą ziemię. Setki ton jedzenia trafia codziennie do śmieci, a główną tego przyczyną, jest właśnie brak odpowiedzialności za nasze czyny. Powoli wchodzimy w epokę, gdzie segregacja śmieci jest na pierwszym miejscu, gdzie głód powoli zanika, a my nasze nadprogramowe posiłki oddajemy dla biednych. Na moim osiedlu znajduję się właśnie taka lodówka, do której możemy oddać nadprogramowe jedzenie potrzebującym. Chyle czoła ku takim akcjom!! Ja swoje zakupy zawsze planuje. Spisuje w moim ukochanym notesie, który codziennie mi towarzyszy co potrzebuje i dzięki temu, moje zakupione marchewki i jabłka zawsze są wykorzystane, a nie marnowane. Polecam robić listę zakupów (pomocny przy tym będzie np. ten notes). Pulpety marchewkowe z sosem koperkowym są właśnie w stylu zero waste. Do ich przygotowania wykorzystałam marchewkę, która mi została w zupie.

PULPETY Z MARCHEWKI W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 3 ugotowane marchewki z zupy,
  • 1/2 puszki białej fasoli,
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta soli oraz pieprzu,
  • olej do smażenia.

Na sos:

  • 1 opakowanie śmietany owsianej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1/3 sztuki cukinii,
  • 1/2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

2. Marchew, przepłukaną na sitku fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek umieszczamy w misce i za pomocą dłoni lub tłuczka do ziemniaków gnieciemy.

3. Do powstałej masy dodajemy przyprawy oraz tymianek i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jeśli masa będę za rzadka możemy dodać więcej fasoli lub łyżkę mąki.

4. Z gotowej masy marchewkowej formujemy niewielki pulpety i smażymy na rozgrzanym oleju, 4 minuty każdą ze stron.

5. Na patelnię wlewamy olej dodajemy cebulę i szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukinię, sól i smażmy 5 minut.

6. Na patelnie wlewamy śmietanę, sok z cytryny i zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim ogniu 10 minut.

7. Gotowy sos przelewamy do kielicha blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek.

8. Na talerz przekładamy ugotowaną kaszę, układamy kilka pulpetów i polewamy sosem. Podajemy z ogórkiem konserwowym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *