RISOTTO TYMIANKOWE Z PIECZARKAMI

RISOTTO TYMIANKOWE Z PIECZARKAMI

Kremowe, delikatne i bardzo aromatyczne. Takie właśnie jest to risotto. Nazwałam je tymiankowe, ponieważ od jakiegoś czasu mam własny ogródek na balkonie i tymianek wyrósł mi bardzo ładnie, więc postanowiłam wykorzystać go do tego dania. Tymianek to bardzo aromatyczne zioło, które w połączeniu z ryże oraz pieczarkami, tworzy pyszną kombinację smaków.

RISOTTO TYMIANKOWE Z PIECZARKAMI

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 12 pieczarek,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4 gałązki świeżego tymianku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, gałązki tymianku oraz ryż i podsmażamy.

2. Do podsmażonego ryżu wlewamy pierwszą szklankę bulionu i gotujemy 8 minut, co jakiś czas mieszając.

3. Po odparowaniu bulionu wrzucamy posiekane w plastry pieczarki i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Gotujmy następne 8 minut.

4. Gotowe risotto przekładamy na talerz.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *