RISOTTO TYMIANKOWE Z PIECZARKAMI

Kremowe, delikatne i bardzo aromatyczne. Takie właśnie jest to risotto. Nazwałam je tymiankowe, ponieważ od jakiegoś czasu mam własny ogródek na balkonie i tymianek wyrósł mi bardzo ładnie, więc postanowiłam wykorzystać go do tego dania. Tymianek to bardzo aromatyczne zioło, które w połączeniu z ryże oraz pieczarkami, tworzy pyszną kombinację smaków.
RISOTTO TYMIANKOWE Z PIECZARKAMI
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 12 pieczarek,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 4 gałązki świeżego tymianku,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, gałązki tymianku oraz ryż i podsmażamy.
2. Do podsmażonego ryżu wlewamy pierwszą szklankę bulionu i gotujemy 8 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Po odparowaniu bulionu wrzucamy posiekane w plastry pieczarki i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Gotujmy następne 8 minut.
4. Gotowe risotto przekładamy na talerz.
Smacznego!
