RISOTTO Z DYNIĄ I PIECZARKAMI
Risotto to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Pyszne, kremowe i aromatyczne. Warto zwrócić uwagę na rodzaj ryżu, jaki do niego będziemy używać. Ryż do risotto ma inny wygląd, są to małe i pękate ziarenka, które pod wpływem bulionu, uwydatniają wszystkie swoje walory smakowe. W tracie gotowania nie wolno się śpieszyć. Ważne, żeby risotto gotować na małym ogniu, ryż stopniowo będzie uwalniał skrobie, dzięki której danie zrobi się gęste i kremowe. Risotto z dynią i pieczarkami dobrze się komponuję z dodatkiem suszonych pomidorów.
RISOTTO Z DYNIĄ I PIECZARKAMI
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka ryżu do risotto,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki pokrojonej dyni,
- 1 szklanka pieczarek,
- 2 szklanki warzywnego bulionu,
- 1/2 kostki tofu pokrojonego w kostkę,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie).
Przygotowanie:
1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy. Czosnek z solą rozgniatamy za pomocą widelca i wrzucamy do podsmażonej cebuli.
2. Ryż wsypujemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem i wszystko chwilę nadal smażymy. Dzięki temu ziarna ryżu zostaną otoczone tłuszczem i nie sklejają się podczas gotowania.
3. Do ryżu wlewamy pierwszą szklankę bulionu i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia często mieszając.
4. Gdy buliony wyparuje, wrzucamy dynię oraz pieczarki i wlewamy kolejną część bulionu. Powtarzamy proces wolnego gotowania, co jakiś czas mieszając.
5. Pod koniec gotowania dodajemy tofu i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Risotto doprawiamy pieprzem oraz płatkami drożdżowymi.
6. Risotto przekładamy na talerz, dekorujemy suszonymi pomidorami i rukolą.
Smacznego!