RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Risotto to bardzo popularne danie w kuchni włoskiej. Połączenie dobrej jakości ryżu, oliwy i bulionu. Klasycznie, łatwo i bardzo smacznie. W mojej wersji takie risotto proponuje przygotować z leśnymi grzybami i wegańską wersją parmezanu, czyli płatkami drożdżowymi. Takie danie idealnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja na ciepło.

RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto,
  • 1 szklanka suszonych grzybów,
  • 1 łyżka posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy.

2. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.

3. W garnku o głębokim dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy z dodatkiem soli.

4. Do garnka wsypujemy przepłukany ryż, mieszamy, a następnie wlewamy szklankę wody z dodatkiem sosu sojowego. Gotujemy 15 minut na niewielki ogniu.

5. Do ryżu przekładamy grzyby wraz z wodą i gotujemy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.

6. Do risotto dodajemy suszony tymianek oraz płatki drożdżowe, mieszamy i jeszcze moment trzymamy na ogniu. Podajemy gorące.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *