RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Risotto to bardzo popularne danie w kuchni włoskiej. Połączenie dobrej jakości ryżu, oliwy i bulionu. Klasycznie, łatwo i bardzo smacznie. W mojej wersji takie risotto proponuje przygotować z leśnymi grzybami i wegańską wersją parmezanu, czyli płatkami drożdżowymi. Takie danie idealnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja na ciepło.
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto,
- 1 szklanka suszonych grzybów,
- 1 łyżka posiekanej cebuli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Cebulę drobno siekamy.
2. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
3. W garnku o głębokim dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy z dodatkiem soli.
4. Do garnka wsypujemy przepłukany ryż, mieszamy, a następnie wlewamy szklankę wody z dodatkiem sosu sojowego. Gotujemy 15 minut na niewielki ogniu.
5. Do ryżu przekładamy grzyby wraz z wodą i gotujemy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
6. Do risotto dodajemy suszony tymianek oraz płatki drożdżowe, mieszamy i jeszcze moment trzymamy na ogniu. Podajemy gorące.
Smacznego!
