RISOTTO ZE SZCZAWIEM I SZPARAGAMI

RISOTTO ZE SZCZAWIEM I SZPARAGAMI

Szczaw to zielone kwaśne liście, które goszczą w naszych kuchniach od lat. Najczęściej ze szczawiu przygotowujemy zupę, z dodatkiem ziemniaków i dobrej jakości śmietaną. Szczaw postanowiłam wykorzystać do domowego risotto, który w połączeniu ze szparagami, stworzył pyszne danie.

RISOTTO ZE SZCZAWIEM I SZPARAGAMI

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 8 szparagów zielonych,
  • pęczek szczawiu,
  • 1/2 sztuki cebuli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • świeża natka pietruszki,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy.

2. Do podsmażonej cebuli dodajemy ryż i mieszamy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wielkim ogniu, przez 10 minut.

3. Po 10 minutach wrzucamy pokrojone w mniejsze części szparagi i wlewamy drugą część bulionu, gotujemy kolejne 10 minut.

4. Do risotto wrzucamy posiekany szczaw i chwilę razem z dodatkiem soli oraz pieprzu gotujemy.

5. Gotowe risotto przekładamy na talerz i podajemy ze świeżą natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *