RISOTTO ZE SZCZAWIEM I SZPARAGAMI
Szczaw to zielone kwaśne liście, które goszczą w naszych kuchniach od lat. Najczęściej ze szczawiu przygotowujemy zupę, z dodatkiem ziemniaków i dobrej jakości śmietaną. Szczaw postanowiłam wykorzystać do domowego risotto, który w połączeniu ze szparagami, stworzył pyszne danie.
RISOTTO ZE SZCZAWIEM I SZPARAGAMI
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 8 szparagów zielonych,
- pęczek szczawiu,
- 1/2 sztuki cebuli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- świeża natka pietruszki,
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy.
2. Do podsmażonej cebuli dodajemy ryż i mieszamy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wielkim ogniu, przez 10 minut.
3. Po 10 minutach wrzucamy pokrojone w mniejsze części szparagi i wlewamy drugą część bulionu, gotujemy kolejne 10 minut.
4. Do risotto wrzucamy posiekany szczaw i chwilę razem z dodatkiem soli oraz pieprzu gotujemy.
5. Gotowe risotto przekładamy na talerz i podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Smacznego!