RYŻ Z KREMOWYM SOSEM Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA
Nie przepadałam nigdy za bakłażanem, ponieważ zawsze kojarzył mi się z takim bardzo mdłym warzywem, które trzeba obrobić i dobrze upiec lub usmażyć. Dlaczego to jest takie ważne…. surowego bakłażana nie można jeść na surowo zupełnie inaczej niż inne warzywa takie jak cukinię, paprykę czy pomidory, ponieważ zawiera w sobie solaninę, czyli substancję, która jest silnie toksyczna dla naszego organizmu. Po obróbce termicznej toksyna przestaje być szkodliwa. Bakłażana je się ze skórą i można go zarówno smażyć, grillować oraz piec. Idealnie smakuje nadziewany kaszą, suszonymi pomidorami i świeżymy ziołami, ale też super nadaję się jako baza do sosu. Ryż z kremowym sosem z pieczonego bakłażana wpisuje się perfekcyjnie w menu jesienne.
RYŻ Z KREMOWYM SOSEM Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 10 pomidorów koktajlowych,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki ryżu,
- 1 tempeh,
- sok z połowy limonki,
- drobno posiekana natka pietruszki,
- sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Bakłażana kroimy na pół, posypujemy solą oraz polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
3. Pod koniec pieczenia bakłażana dodajemy pomidory koktajlowe i razem pieczemy.
4. Środek z bakłażana przekładamy do pojemnika blendera wraz z pomidorami i miksujemy.
5. Na patelnię wrzucamy ugotowany ryż, krem z bakłażana, wlewamy mleko kokosowe i wszystko chwilę podsmażamy.
6. Ryż doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.
7. Gotowy ryż z kremowym sosem z pieczonego bakłażana podajemy z podsmażonym na suchej patelni tempehem.
Smacznego!