RYŻ Z KREMOWYM SOSEM Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

RYŻ Z KREMOWYM SOSEM Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

Nie przepadałam nigdy za bakłażanem, ponieważ zawsze kojarzył mi się z takim bardzo mdłym warzywem, które trzeba obrobić i dobrze upiec lub usmażyć. Dlaczego to jest takie ważne…. surowego bakłażana nie można jeść na surowo zupełnie inaczej niż inne warzywa takie jak cukinię, paprykę czy pomidory, ponieważ zawiera w sobie solaninę, czyli substancję, która jest silnie toksyczna dla naszego organizmu. Po obróbce termicznej toksyna przestaje być szkodliwa. Bakłażana je się ze skórą i można go zarówno smażyć, grillować oraz piec. Idealnie smakuje nadziewany kaszą, suszonymi pomidorami i świeżymy ziołami, ale też super nadaję się jako baza do sosu. Ryż z kremowym sosem z pieczonego bakłażana wpisuje się perfekcyjnie w menu jesienne.

RYŻ Z KREMOWYM SOSEM Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 10 pomidorów koktajlowych,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 tempeh,
  • sok z połowy limonki,
  • drobno posiekana natka pietruszki,
  • sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Bakłażana kroimy na pół, posypujemy solą oraz polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

3. Pod koniec pieczenia bakłażana dodajemy pomidory koktajlowe i razem pieczemy.

4. Środek z bakłażana przekładamy do pojemnika blendera wraz z pomidorami i miksujemy.

5. Na patelnię wrzucamy ugotowany ryż, krem z bakłażana, wlewamy mleko kokosowe i wszystko chwilę podsmażamy.

6. Ryż doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.

7. Gotowy ryż z kremowym sosem z pieczonego bakłażana podajemy z podsmażonym na suchej patelni tempehem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *