RYŻ Z NIE KURCZAKIEM W SOSIE TERIYAKI

RYŻ Z NIE KURCZAKIEM W SOSIE TERIYAKI

Tradycyjna kuchnia ma dużo zwolenników, ale coraz częściej zaczynamy eksperymentować w kuchni i zamiast zwykłego kotleta lub sosu, stawiamy na nowe połączenia. W dużym stopniu, stawiamy też na dania bez mięsa lub nabiału. Taki właśnie jest ten pomysł na obiad domowym sosem teriyaki.

RYŻ Z NIE KURCZAKIEM W SOSIE TERIYAKI

Składniki:

  • 8 kotletów sojowych,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 cukinii,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • sól.

Na sos:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chilli.

Przygotowanie:

1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

2. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

3. Kotlety zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Odcedzamy i kroimy w małe kawałki.

4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, smażymy.

5. Cukinię kroimy w plastry i umieszczamy na patelni, smażymy a następnie ściągamy.

6. Na patelnie po cukinii wkładamy kawałki kotletów i wlewamy sos, mieszamy do momentu obklejenia sosem kotletów.

7. W misce układamy marchew, pokrojoną paprykę, cukinię, ryż oraz kawałki kotletów w sosie. Dekorujemy słonecznikiem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *