RYŻ Z NIE KURCZAKIEM W SOSIE TERIYAKI
Tradycyjna kuchnia ma dużo zwolenników, ale coraz częściej zaczynamy eksperymentować w kuchni i zamiast zwykłego kotleta lub sosu, stawiamy na nowe połączenia. W dużym stopniu, stawiamy też na dania bez mięsa lub nabiału. Taki właśnie jest ten pomysł na obiad domowym sosem teriyaki.
RYŻ Z NIE KURCZAKIEM W SOSIE TERIYAKI
Składniki:
- 8 kotletów sojowych,
- 1 marchewka,
- 1/2 cukinii,
- 1/3 czerwonej papryki,
- 1 szklanka ryżu,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- sól.
Na sos:
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 2 łyżki wody,
- 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chilli.
Przygotowanie:
1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
2. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
3. Kotlety zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Odcedzamy i kroimy w małe kawałki.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, smażymy.
5. Cukinię kroimy w plastry i umieszczamy na patelni, smażymy a następnie ściągamy.
6. Na patelnie po cukinii wkładamy kawałki kotletów i wlewamy sos, mieszamy do momentu obklejenia sosem kotletów.
7. W misce układamy marchew, pokrojoną paprykę, cukinię, ryż oraz kawałki kotletów w sosie. Dekorujemy słonecznikiem.
Smacznego!