SEZAMOWY RYŻ Z SOSEM WARZYWNYM I SOCZEWICĄ
- 50g ryżu,
- 10ml oliwy z oliwek,
- 10ml oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 10g cebuli,
- 50g marchewki,
- 150g cukinii,
- 50g papryki czerwonej,
- 30g soczewicy czerwonej,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka grama masala (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka tartego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy ryż i chwile podsmażamy. Do lekko podsmażonego ryżu dodajemy szczyptę soli, wlewamy szklankę wody i zagotowujemy. Ryż gotujemy na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszamy.
2. W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz tarty imbir. Do podsmażonego czosnku,cebuli i imbiru wrzucamy wszystkie przyprawy i jeszcze moment podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę, paprykę pokrojoną w grubą kostkę oraz soczewicę. Wlewamy 100 ml wody i wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy tartą cukinię, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
3. Ugotowany ryż przekładamy na talerz z sosem warzywnym i soczewicą. Idealnie danie komponuję się ze świeżą kolendrą.
Smacznego!
Porada: grama masala to przyprawa, która może nie każdemu pasować. Jest to połączenie kolendry, cynamonu, pieprzu, kardamonu, goździków oraz gałki muszkatołowej. Można ją pominąć dodając do dania odrobinę więcej ostrej papryki, pieprzu oraz soli.