SEZAMOWY RYŻ Z SOSEM WARZYWNYM I SOCZEWICĄ 

SEZAMOWY RYŻ Z SOSEM WARZYWNYM I SOCZEWICĄ 
Na nasze szczęście lub nie, mieszkamy w państwie gdzie są cztery pory roku a może i były… Jednak te zimne zostały i właśnie dla mnie listopad jest miesiącem najbardziej depresyjnym, kiedy najchętniej nie wychodziłabym z łóżka. Spędziłabym w nim całą zimę jak niedźwiadki, które przesypiają tą okropną i zimną porę roku. Jednak niedźwiadkiem nie jestem a przetrwać muszę. Z pomocą przychodzą mi zawsze rozgrzewające dania, które sprawiają, że czuję się najedzona i naładowana energią. Szukając inspiracji na moje dania sugeruję się zawsze sezonowością produktów. Jeśli mamy sezon na dynie to ona pojawia się u mnie na śniadanie, obiad i kolację w różnych postaciach. Sezonowość jest ważna, ponieważ wiemy, że warzywa czy owoce takie jak np. jabłka, marchewki czy buraki nie przemierzyła tysięcy kilometrów aby do nas dotrzeć, tylko zostały wyhodowane w Polsce i mają zdecydowanie więcej witamin niż importowane i zawsze ślicznie wyglądające. Komponują dania pamiętajmy, że witaminy rozpuszczają się w tłuszczach a organizm po ciężkim treningu regeneruję się dzięki białkowi. Złota i podstawowa zasada komponowania posiłków to trochę węgli w moim przypadku to ryż, białka to soczewica, tłuszcze to olej sezamowy oraz oliwa z oliwek a reszta to nasza wyobraźnia i jeszcze więcej serducha.

SEZAMOWY RYŻ Z SOSEM WARZYWNYM I SOCZEWICĄ 

Składniki na 1 porcję:

  • 50g ryżu,
  • 10ml oliwy z oliwek,
  • 10ml oleju sezamowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10g cebuli,
  • 50g marchewki,
  • 150g cukinii,
  • 50g papryki czerwonej,
  • 30g soczewicy czerwonej,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka grama masala (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka tartego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  •  sól, pieprz.

 Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy ryż i chwile podsmażamy. Do lekko podsmażonego ryżu dodajemy szczyptę soli, wlewamy szklankę wody i zagotowujemy. Ryż gotujemy na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszamy.

 2. W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz tarty imbir. Do podsmażonego czosnku,cebuli i imbiru wrzucamy wszystkie przyprawy i jeszcze moment podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę, paprykę pokrojoną w grubą kostkę oraz soczewicę. Wlewamy 100 ml wody i wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy tartą cukinię, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.

3. Ugotowany ryż przekładamy na talerz z sosem warzywnym i soczewicą. Idealnie danie komponuję się ze świeżą kolendrą.

Smacznego!

Porada: grama masala to przyprawa, która może nie każdemu pasować. Jest to połączenie kolendry, cynamonu, pieprzu, kardamonu, goździków oraz gałki muszkatołowej. Można ją pominąć dodając do dania odrobinę więcej ostrej papryki, pieprzu oraz soli.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *