SMAŻONA DYNIA Z KURKAMI I SZPINAKIEM

SMAŻONA DYNIA Z KURKAMI I SZPINAKIEM

Dania jednogarnkowe znane są chyba wszystkim i bardzo często przygotowywane w naszych domach. A co powiecie na danie ale z patelni? We Wrocławiu kiedyś byłam w restauracji, w której właśnie zostały mi podane usmażone warzywa na patelni, z dodatkiem świeżego pieczywa. Stwierdziłam, że w sumie nie ma w tym nic skomplikowanego. Ważny jest tylko fakt, na jakiej patelni, takie danie będziemy przygotowywać. Musi to być patelnia, z której będziemy mogli zjeść widelcem, bez porysowania jej. Dynia i kurki jako pyszne jesienne połączenie na jednej patelni. Szybkie i proste danie, które jednocześnie jest zdrowe i bardzo smaczne. Danie to świetnie smakuje na gorąco z dodatkiem kilku słodkich malin.

SMAŻONA DYNIA Z KURKAMI I SZPINAKIEM

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 sztuki małej dyni hokkaido,
  • 1 marchewka,
  • 1 szklanka kurek,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 1/2 kostki wędzonego tofu,
  • kilka malin,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę wraz z tymiankiem i podsmażamy.

2. Marchew kroimy w plastry, dynię i tofu w kostkę.

3. Na patelnie dodajemy umyte kurki oraz marchew, dynię i smażymy dalej.

4. Do warzyw dodajemy sos sojowy, sól oraz pieprz i podlewamy lekko wodą, przykrywamy i smażymy dalej do miękkości warzyw.

5. Pod koniec smażenia dodajemy świeży szpinak oraz tofu i wszystko razem jeszcze chwilę smażymy.

6. Danie z patelni, czyli smażona dynia z kurkami i szpinakiem dekorujemy malinami oraz sezamem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *