SMAŻONE SZPARAGI NA KREMOWEJ KASZY BULGUR

Gdy lato zbliża się do nas wielkimi krokami, to wraz z nim różne sezonowe warzywa i owoce. Obecnie w warzywniaku znajdziemy pyszne i soczyste truskawki, czy chrupiące i w pięknym kolorze szparagi. I właśnie z nich mam dla was przepis na obiad. Smażone szparagi z fasolką i kremową kaszą bulgur.
SMAŻONE SZPARAGI NA KREMOWEJ KASZY BULGUR
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparag,
- 2 szklanki ugotowanej lub konserwowej białej fasoli,
- 1 szklanka kaszy bulgur,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem,
- 3 łyżki mleka owsianego,
- 1 łyżka pokruszonej wegańskiej fety,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy przyprawy oraz mleko i blendujemy kilkukrotnie.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy fasolę, smażmy 5 minut.
4. Na talerz wykładamy mus z kaszy, a na nią fasolę.
5. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce. Na patelni po smażeniu fasoli, rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy szparagi, posypujemy solą i smażmy 10 minut.
6. Usmażone szparagi przekładamy na talerz z kaszą i fasolą, posypujemy fetą.
Smacznego!

