SMAŻONE SZPARAGI NA KREMOWEJ KASZY BULGUR

SMAŻONE SZPARAGI NA KREMOWEJ KASZY BULGUR

Gdy lato zbliża się do nas wielkimi krokami, to wraz z nim różne sezonowe warzywa i owoce. Obecnie w warzywniaku znajdziemy pyszne i soczyste truskawki, czy chrupiące i w pięknym kolorze szparagi. I właśnie z nich mam dla was przepis na obiad. Smażone szparagi z fasolką i kremową kaszą bulgur.

SMAŻONE SZPARAGI NA KREMOWEJ KASZY BULGUR

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparag,
  • 2 szklanki ugotowanej lub konserwowej białej fasoli,
  • 1 szklanka kaszy bulgur,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem,
  • 3 łyżki mleka owsianego,
  • 1 łyżka pokruszonej wegańskiej fety,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy przyprawy oraz mleko i blendujemy kilkukrotnie.

3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy fasolę, smażmy 5 minut.

4. Na talerz wykładamy mus z kaszy, a na nią fasolę.

5. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce. Na patelni po smażeniu fasoli, rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy szparagi, posypujemy solą i smażmy 10 minut.

6. Usmażone szparagi przekładamy na talerz z kaszą i fasolą, posypujemy fetą.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *