SPAGHETTI W SOSIE ORZECHOWYM

SPAGHETTI W SOSIE ORZECHOWYM

Czasami sekretem niektórych dań, jest ich prosty skład. Takie są dania z kuchni włoskiej. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy odpowiednio dobrać proporcje i danie wyjdzie wyśmienite bez dużego zaangażowania. Od rana chodził za mną właśnie taki makaron, ale jakoś nie miałam ochoty na pomidory czy ser, a bardziej na jakiś słony posiłek z dodatkiem orzechów. I tak właśnie powstał ten makaron spaghetti w sosie orzechowym z dodatkiem cukini.

SPAGHETTI W SOSIE ORZECHOWYM

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy startą na grubych oczkach cukinię. Smażymy z dodatkiem pieprzu.

3. Sos sojowy łączymy z masłem orzechowy i sokiem z cytryny.

4. Na patelnie dodajemy ugotowany makaron, wlewamy sos i mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy płatkami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *