SPAGHETTI W SOSIE ORZECHOWYM
Czasami sekretem niektórych dań, jest ich prosty skład. Takie są dania z kuchni włoskiej. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy odpowiednio dobrać proporcje i danie wyjdzie wyśmienite bez dużego zaangażowania. Od rana chodził za mną właśnie taki makaron, ale jakoś nie miałam ochoty na pomidory czy ser, a bardziej na jakiś słony posiłek z dodatkiem orzechów. I tak właśnie powstał ten makaron spaghetti w sosie orzechowym z dodatkiem cukini.
SPAGHETTI W SOSIE ORZECHOWYM
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 1 mała cukinia,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy startą na grubych oczkach cukinię. Smażymy z dodatkiem pieprzu.
3. Sos sojowy łączymy z masłem orzechowy i sokiem z cytryny.
4. Na patelnie dodajemy ugotowany makaron, wlewamy sos i mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy płatkami.
Smacznego!