SZAPARAGOWE KASZOTTO

SZAPARAGOWE KASZOTTO
Szparagowy sezon już dawno rozpoczęty, a ja zauważyłam, że jeszcze ani jednego dania z nimi nie wrzuciłam na bloga. No nie, tak być nie może. W mojej kuchni co drugi dzień na kolację czy obiad szparagi są przyrządzane a tutaj taka bieda. Obiecuję poprawę i w ramach rekompensaty podrzucam ekspresowe kaszotto ze szparagami, białym winem i świeżym koperkiem.
SZPARAGOWE KASZOTTO

Składniki na 2 porcje:

  • 8 łyżek kaszy bulgur,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka drobno posiekanego pora,
  • 100ml białego wytrawnego wina,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 300ml wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • 1 łyżka pokruszonego tofu,
  • 1 łyżka posiekanego kopru.

Przygotowanie:

1. Czosnek obieramy, posypujemy solą i za pomocą widelca rozgniatamy. Do wody dodajemy kurkumę, curry, sól, pieprz oraz białe wino. Na patelni z głębokim dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany por, czosnek i lekko podsmażamy.

2. Po tym czasie na patelnie wrzucamy kasze bulgur i wlewamy 1/3 wody z przyprawami i winem, mieszamy. Po 5 minutach wlewamy kolejną część wody i smażymy kolejne 5 minut.

3. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy na większe części. Po kolejnych 5 minutach wlewamy ostatnią część wody z winem i dodajemy szparagi. Mieszamy, przykrywamy i wszystko razem gotujemy około 10 minut.

4. Po tym czasie gotowe kaszotto przekładamy na talerz, posypujemy pokruszonym tofu i koperkiem.

Smacznego!

Wskazówka: proces rozgniecenia czosnku widelcem z solą spowoduje pozbycie się jego ostrego smaku.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *