SZAPARAGOWE KASZOTTO
Szparagowy sezon już dawno rozpoczęty, a ja zauważyłam, że jeszcze ani jednego dania z nimi nie wrzuciłam na bloga. No nie, tak być nie może. W mojej kuchni co drugi dzień na kolację czy obiad szparagi są przyrządzane a tutaj taka bieda. Obiecuję poprawę i w ramach rekompensaty podrzucam ekspresowe kaszotto ze szparagami, białym winem i świeżym koperkiem.
SZPARAGOWE KASZOTTO
Składniki na 2 porcje:
- 8 łyżek kaszy bulgur,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka drobno posiekanego pora,
- 100ml białego wytrawnego wina,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 300ml wody,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka curry,
- sól, pieprz.
Do podania:
- 1 łyżka pokruszonego tofu,
- 1 łyżka posiekanego kopru.
Przygotowanie:
1. Czosnek obieramy, posypujemy solą i za pomocą widelca rozgniatamy. Do wody dodajemy kurkumę, curry, sól, pieprz oraz białe wino. Na patelni z głębokim dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany por, czosnek i lekko podsmażamy.
2. Po tym czasie na patelnie wrzucamy kasze bulgur i wlewamy 1/3 wody z przyprawami i winem, mieszamy. Po 5 minutach wlewamy kolejną część wody i smażymy kolejne 5 minut.
3. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy na większe części. Po kolejnych 5 minutach wlewamy ostatnią część wody z winem i dodajemy szparagi. Mieszamy, przykrywamy i wszystko razem gotujemy około 10 minut.
4. Po tym czasie gotowe kaszotto przekładamy na talerz, posypujemy pokruszonym tofu i koperkiem.
Smacznego!
Wskazówka: proces rozgniecenia czosnku widelcem z solą spowoduje pozbycie się jego ostrego smaku.