WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU

Fasolka po bretońsku to polskie danie, serwowane często w naszych domach. Takie danie dla niektórych może być postrzegane jak czasochłonne. I takie jest, jeśli fasolę przygotowujemy z suchej fasoli, którą wcześniej należy namoczyć, a następnie dość długo gotować. Sytuacja wygląda inaczej, gdy taką fasolkę przygotujemy z fasoli z puszki. Bardzo smaczne i do tego pożywne danie, ponieważ jest bogate w białko, odpowiednią ilość tłuszczy i węglowodanów, które są niezbędne w naszej diecie.
Wegańska fasolka po bretońsku
Składniki:
- 6 wegańskich kiełbas,
- 4 plastry wegańskiego boczku
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 puszka pomidorów,
- 4 łyżeczki koncentratu,
- 2 puszki białej fasoli,
- 1 nieduża cebula,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy kilka liści laurowych i ziele angielskie.
2. Do cebuli dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, a następnie boczek pokrojony w mniejszą kostkę.
3. Fasolę odcedzamy na sitku i przelewamy wodą. Dodajemy do garnka z cebulą i wegańskimi mięsami.
4. Wlewamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i 2 szklanki wody.
5. Przykrywamy i gotujemy 10 minut.
6. Gotową fasolkę podajemy z pieczywem.
Smacznego!
