WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU

WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU

Fasolka po bretońsku to polskie danie, serwowane często w naszych domach. Takie danie dla niektórych może być postrzegane jak czasochłonne. I takie jest, jeśli fasolę przygotowujemy z suchej fasoli, którą wcześniej należy namoczyć, a następnie dość długo gotować. Sytuacja wygląda inaczej, gdy taką fasolkę przygotujemy z fasoli z puszki. Bardzo smaczne i do tego pożywne danie, ponieważ jest bogate w białko, odpowiednią ilość tłuszczy i węglowodanów, które są niezbędne w naszej diecie.

Wegańska fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 6 wegańskich kiełbas,
  • 4 plastry wegańskiego boczku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 4 łyżeczki koncentratu,
  • 2 puszki białej fasoli,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy kilka liści laurowych i ziele angielskie.

2. Do cebuli dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, a następnie boczek pokrojony w mniejszą kostkę.

3. Fasolę odcedzamy na sitku i przelewamy wodą. Dodajemy do garnka z cebulą i wegańskimi mięsami.

4. Wlewamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i 2 szklanki wody.

5. Przykrywamy i gotujemy 10 minut.

6. Gotową fasolkę podajemy z pieczywem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *