WEGAŃSKI BAJGIEL Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI
Bajgiel kojarzy się wszystkim z pieczywem wykorzystywanym na śniadanie. Taki bajgiel sprawdzi się również jako podstawa głównego dania. Dopełnieniem smaku jest domowa pasta z tofu i wegańskie mięso. Dodatkiem są grillowane szparagami. Taki bajgiel możecie zjeść na zimno lub ciepło. Fajnie się sprawdzić na wycieczce, na którą się wybieracie w wolny weekend.
WEGAŃSKIE BAJGIEL Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI
Składniki:
- 1 bajgiel,
- 4 łyżki granulatu sojowego,
- 1/4 kostki naturalnego tofu,
- 5 łyżek jogurtu sojowego,
- 2 łyżek płatków drożdżowych,
- 5 sztuk szaragów zielonych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 5 łyżek passaty pomidorowej,
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa.
Przygotowanie:
1. Granulat sojowy zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
2. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce. Grillujemy na łyżeczce oliwy z oliwek do miękkości.
3. Tofu, jogurt oraz płatki drożdżowe umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką pastę.
4. Na patelni rozgrzewamy pozostała część oliwy i wrzucamy napęczniały granulat, wlewamy passatę i wsypujemy przyprawę, podsmażamy 5 minut.
5. Bajgla rozcinamy na pół, każdą ze stron smarujemy pastą z tofu, umieszczamy wegańskie mięso i szparagi, zakrywamy drugą częścią bajgla.
Smacznego!