WEGAŃSKI BAJGIEL Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

WEGAŃSKI BAJGIEL Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

Bajgiel kojarzy się wszystkim z pieczywem wykorzystywanym na śniadanie. Taki bajgiel sprawdzi się również jako podstawa głównego dania. Dopełnieniem smaku jest domowa pasta z tofu i wegańskie mięso. Dodatkiem są grillowane szparagami. Taki bajgiel możecie zjeść na zimno lub ciepło. Fajnie się sprawdzić na wycieczce, na którą się wybieracie w wolny weekend.

WEGAŃSKIE BAJGIEL Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

Składniki:

  • 1 bajgiel,
  • 4 łyżki granulatu sojowego,
  • 1/4 kostki naturalnego tofu,
  • 5 łyżek jogurtu sojowego,
  • 2 łyżek płatków drożdżowych,
  • 5 sztuk szaragów zielonych,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa.

Przygotowanie:

1. Granulat sojowy zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia.

2. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce. Grillujemy na łyżeczce oliwy z oliwek do miękkości.

3. Tofu, jogurt oraz płatki drożdżowe umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką pastę.

4. Na patelni rozgrzewamy pozostała część oliwy i wrzucamy napęczniały granulat, wlewamy passatę i wsypujemy przyprawę, podsmażamy 5 minut.

5. Bajgla rozcinamy na pół, każdą ze stron smarujemy pastą z tofu, umieszczamy wegańskie mięso i szparagi, zakrywamy drugą częścią bajgla.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *