WEGAŃSKI KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI

WEGAŃSKI KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI

Kotlety mielone to klasyk naszej kuchni. A bardziej naszych babć i mam. Z roku na rok zyskują na swojej popularności i nie tylko w Polsce, ale poza jej granicami również. Dobrze smakują na zimno w formie kanapki, jak i na ciepło. W mojej wersji te mielone proponujemy podać z puree z ziemniaków i surówką z buraczków.

WEGAŃSKIE KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1/3 szklanki mleka sojowego,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 8 ziemniaków,
  • 4 ugotowane buraki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowe + do smażenia,
  • koperek,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Fasolę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2. Czerstwą bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy z nadmiaru mleka.

3. Fasolę łączymy z łyżką cebuli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odciśniętą bułką oraz siemieniem lnianym i rozdrabniamy w dłoniach do uzyskania konsystencji masy na kotlety. Przyprawiamy.

4. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

5. Buraki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, dodajemy cebulę, przyprawy oraz olej i mieszamy.

6. Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy.

7. Mielone podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z buraków.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *