WEGAŃSKI KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI
Kotlety mielone to klasyk naszej kuchni. A bardziej naszych babć i mam. Z roku na rok zyskują na swojej popularności i nie tylko w Polsce, ale poza jej granicami również. Dobrze smakują na zimno w formie kanapki, jak i na ciepło. W mojej wersji te mielone proponujemy podać z puree z ziemniaków i surówką z buraczków.
WEGAŃSKIE KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
- 1 czerstwa bułka,
- 1/3 szklanki mleka sojowego,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
- 1 ząbek czosnku,
- 8 ziemniaków,
- 4 ugotowane buraki,
- 2 łyżki oleju rzepakowe + do smażenia,
- koperek,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Fasolę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2. Czerstwą bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy z nadmiaru mleka.
3. Fasolę łączymy z łyżką cebuli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odciśniętą bułką oraz siemieniem lnianym i rozdrabniamy w dłoniach do uzyskania konsystencji masy na kotlety. Przyprawiamy.
4. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
5. Buraki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, dodajemy cebulę, przyprawy oraz olej i mieszamy.
6. Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy.
7. Mielone podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z buraków.
Smacznego!