WEGAŃSKIE BURRITO MEKSYKAŃSKIE
Burrito to potrawa, która pochodzi z Meksyku. Składa się z tortilli pszennej, która jest wypełniona farsze i zwinięta. Takie burrito dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło. Tradycyjnie podaje się w wersji mięsnej, a ja mamy dla Was w wegańskiej wersji.
WEGAŃSKIE BURRITO MEKSYKAŃSKIE
Składniki:
- 2 placki tortilli,
- 1/2 puszki czerwonej fasoli,
- 1 szklanka granulatu sojowego,
- 1 pomidor,
- 1/2 papryki czerwonej,
- garść szpinaku,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Granulat sojowy zalewamy ciepłą wodą z dodatkiem sosu sojowego i zostawiamy do napęcznienia.
2. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy ząbek czosnku, pieprz, sól i miksujemy na gładką pastę.
3. Napęczniały granulat podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem słodkiej oraz ostrej papryki.
4. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, następnie smarujemy pastą z fasoli, układamy szpinak, pokrojonego w kostkę pomidora oraz paprykę, a na sam koniec granulat sojowy i zawijamy.
Smacznego!