WEGAŃSKIE BURRITO MEKSYKAŃSKIE

WEGAŃSKIE BURRITO MEKSYKAŃSKIE

Burrito to potrawa, która pochodzi z Meksyku. Składa się z tortilli pszennej, która jest wypełniona farsze i zwinięta. Takie burrito dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło. Tradycyjnie podaje się w wersji mięsnej, a ja mamy dla Was w wegańskiej wersji.

WEGAŃSKIE BURRITO MEKSYKAŃSKIE

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli,
  • 1 szklanka granulatu sojowego,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • garść szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Granulat sojowy zalewamy ciepłą wodą z dodatkiem sosu sojowego i zostawiamy do napęcznienia.

2. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy ząbek czosnku, pieprz, sól i miksujemy na gładką pastę.

3. Napęczniały granulat podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem słodkiej oraz ostrej papryki.

4. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, następnie smarujemy pastą z fasoli, układamy szpinak, pokrojonego w kostkę pomidora oraz paprykę, a na sam koniec granulat sojowy i zawijamy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *