WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY
Gołąbki to najpopularniejsze danie z kuchni polskiej. W tradycyjnej wersji farsz to ryż połączony z mięsem i odpowiednio dobranymi przyprawami. Proponuje takie gołąbki zrobić, ale z wegańskim farszem, zwinięte w młodą kapustę, którą obecnie możecie znaleźć w każdym warzywniaku. Dopełnieniem do nich będzie domowy sos pomidorowy.
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki:
- 1 nieduża główka młodej kapusty,
- 1/2 szklanki ryżu,
- 1 naturalne tofu,
- 1 łyżka posiekanej cebuli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- puszka pomidorów,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, sól.
Marynata do tofu:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie:
1. Tofu rozdrabniamy w dłoniach do miski.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z pozostałymi składniki na marynatę poza jedną łyżką oleju i wlewamy do tofu, odstawiamy na 15 min.
3. Do gotującej się wody wkładamy kapustę i gotujemy cztery min. Wyciągamy i studzimy.
4. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
5. Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę i dodajemy tofu. Smażymy przez 10 minut.
6. Ugotowany ryż łączymy z mięsem z tofu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. Kapustę rozbieramy z liści i trzy większe umieszczamy na dnie garnka, a do pozostałych nakładamy farsz, zawijamy i układamy w garnku.
8. Jeśli zostały nam jakieś liście, to przykrywamy nimi gołąbki w garnku.
9. W garnku rozgrzewamy oliwę, wlewamy pomidory, sos sojowy, oregano, pieprz oraz sól i gotujemy 10 minut. Gotowym sosem zalewamy gołąbki.
10. Gołąbki gotujemy pod przykryciem 30 min. Podajemy polane sosem.
Smacznego!