WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Gołąbki to najpopularniejsze danie z kuchni polskiej. W tradycyjnej wersji farsz to ryż połączony z mięsem i odpowiednio dobranymi przyprawami. Proponuje takie gołąbki zrobić, ale z wegańskim farszem, zwinięte w młodą kapustę, którą obecnie możecie znaleźć w każdym warzywniaku. Dopełnieniem do nich będzie domowy sos pomidorowy.

WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki:

  • 1 nieduża główka młodej kapusty,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 naturalne tofu,
  • 1 łyżka posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • puszka pomidorów,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz, sól.

Marynata do tofu:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie:

1. Tofu rozdrabniamy w dłoniach do miski.

2. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z pozostałymi składniki na marynatę poza jedną łyżką oleju i wlewamy do tofu, odstawiamy na 15 min.

3. Do gotującej się wody wkładamy kapustę i gotujemy cztery min. Wyciągamy i studzimy.

4. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

5. Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę i dodajemy tofu. Smażymy przez 10 minut.

6. Ugotowany ryż łączymy z mięsem z tofu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

7. Kapustę rozbieramy z liści i trzy większe umieszczamy na dnie garnka, a do pozostałych nakładamy farsz, zawijamy i układamy w garnku.

8. Jeśli zostały nam jakieś liście, to przykrywamy nimi gołąbki w garnku.

9. W garnku rozgrzewamy oliwę, wlewamy pomidory, sos sojowy, oregano, pieprz oraz sól i gotujemy 10 minut. Gotowym sosem zalewamy gołąbki.

10. Gołąbki gotujemy pod przykryciem 30 min. Podajemy polane sosem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *