WEGAŃSKIE SUSHI

WEGAŃSKIE SUSHI

Sushi przez większość z nas uznawane jest za danie luksusowe/drogie. I w sumie nie dziwię się, że tak uważamy. Patrząc na ceny 10 sztuk często dostaje zawału serca, gdzie tak na prawdę koszt przygotowania takiego sushi w domu, nie jest wysoki. Do środka możemy włożyć tak na prawdę wszystko. W zależności od naszych preferencji smakowych, ryż i algi można zamówić przez interent lub dostać je w każdym większym supermarkcie. Jest trochę pracy przy nim, ale przygotowanie takiego sushi może być elementem romatycznej kolacji z drugą połówką lub domówi z przyjaciółmi.

WEGAŃSKIE SUSHI

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi,
  • 1 opakowanie wędzonego tofu,
  • 4 boczniaki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1/2 awokado,
  • 4 łyżki majonezu wegańskiego,
  • sos sojowy,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 2 łyżki octu,
  • 5 arkuszy alg nori.

Marynata do boczniaków:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka dżemu śliwkowego,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych.

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

2. Ocet łączymy z ksylitolem i solą w garnuszku i podgrzewamy. Wlewamy do ugotowanego ryż i odstawimy do ostudzenia.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w paski boczniaki, dodajemy sos sojowy i dżem. Smażymy 10 minut, dodajemy płatki drodżowe i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy.

4. Ogórki oraz marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Awokado w pół plastry.

5. Na arkusz nori nakładamy ryż (zostawiając od góry 2cm bez ryżu), smarkujemy majonezem i układamy dodatkie według uznania. Zwijamy w rulon i kroimy nożem. Podajemy z wasabi, imbirem i sosem sojowym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *