ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Naleśniki to bardzo uniwersalne placki. Można podawać je na słodko z dodatkiem pysznego twarożku i owoców na śniadanie. Sprawdzą się też jako danie główne w wytrawnej wersji. Moje postanowiłam przygotować ze szpinakiem i wędzonym tofu, a następnie zapiec pod sosem pomidorowym. Powiem Wam, że pierwszy raz przygotowywałam takie naleśniki. Zazwyczaj stawiam na szybszą wersję. Naleśnika smakuje hummusem i zjadam ze świeżymi warzywami, więc przyszedł czas na ambitniejszą wersję.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 kotki wędzonego tofu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 puszka pomidorów z puszki,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i za pomocą miksera łączymy składniki. Odstawiamy na 5 minut.

2. Na rozgrzaną patelnie wlewamy porcję ciasta i smażymy każdą ze stron po 3 minuty. Postępujemy tak z pozostałym ciastem.

3. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mrożony szpinak i smażymy.

4. Do podsmażonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnione w dłoniach tofu. Przyprawiamy i chwilę razem podsmażamy.

5. W garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy.

6. Do garnuszka wlewamy passatę, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 10 minut.

7. Naleśniki nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *