ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Naleśniki to bardzo uniwersalne placki. Można podawać je na słodko z dodatkiem pysznego twarożku i owoców na śniadanie. Sprawdzą się też jako danie główne w wytrawnej wersji. Moje postanowiłam przygotować ze szpinakiem i wędzonym tofu, a następnie zapiec pod sosem pomidorowym. Powiem Wam, że pierwszy raz przygotowywałam takie naleśniki. Zazwyczaj stawiam na szybszą wersję. Naleśnika smakuje hummusem i zjadam ze świeżymi warzywami, więc przyszedł czas na ambitniejszą wersję.
ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Na farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 kotki wędzonego tofu,
- odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 puszka pomidorów z puszki,
- ząbek czosnku,
- szczypta cukru,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i za pomocą miksera łączymy składniki. Odstawiamy na 5 minut.
2. Na rozgrzaną patelnie wlewamy porcję ciasta i smażymy każdą ze stron po 3 minuty. Postępujemy tak z pozostałym ciastem.
3. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mrożony szpinak i smażymy.
4. Do podsmażonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnione w dłoniach tofu. Przyprawiamy i chwilę razem podsmażamy.
5. W garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy.
6. Do garnuszka wlewamy passatę, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 10 minut.
7. Naleśniki nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!