ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SOSEM TYMIANKOWYM
Zapiekanki makaronowe to danie typu jednogarnkowych. Przepis jest bardzo łatwy, a jednocześnie bardzo smaczny. Do przygotowania zapiekanki, tak na prawdę potrzebujecie tylko kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. Uwielbiam przygotowywać zapiekanki, bo dzięki połączeniu się wszystkich smaków w trakcie pieczenia, powstaje pyszny i bogaty w witaminy posiłek. W takiej zapiekance można przemycić różne warzywa, takie jak szparagi, cukinię czy szpinak, które nie wszyscy lubią, a są bardzo zdrowe.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SOSEM TYMIANKOWYM
Składniki:
- 1/2 paczki makaronu orkiszowego,
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- 1 mała cukinia,
- ząbek czosnku,
- 1 szklanka białej fasoli konserwowej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
Na sos:
- 1 szklanka naturalnego jogurtu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki płatków drożdżowych,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Na oleju podsmażamy pokrojone na mniejsze części szparagi oraz pokrojoną w kostkę cukinie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i jeszcze chwilę smażymy.
3. Jogurt sojowy łączymy z sokiem z cytryny, świeżym lub suszonych tymiankiem, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do uzyskania sosu.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, następnie warstwę warzyw, połowę fasoli oraz połowę soku. Układamy kolejną warstwę, w takiej samej kolejności.
5. Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!