ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SOSEM TYMIANKOWYM

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SOSEM TYMIANKOWYM

Zapiekanki makaronowe to danie typu jednogarnkowych. Przepis jest bardzo łatwy, a jednocześnie bardzo smaczny. Do przygotowania zapiekanki, tak na prawdę potrzebujecie tylko kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. Uwielbiam przygotowywać zapiekanki, bo dzięki połączeniu się wszystkich smaków w trakcie pieczenia, powstaje pyszny i bogaty w witaminy posiłek. W takiej zapiekance można przemycić różne warzywa, takie jak szparagi, cukinię czy szpinak, które nie wszyscy lubią, a są bardzo zdrowe.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SOSEM TYMIANKOWYM

Składniki:

  • 1/2 paczki makaronu orkiszowego,
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • 1 mała cukinia,
  • ząbek czosnku,
  • 1 szklanka białej fasoli konserwowej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

Na sos:

  • 1 szklanka naturalnego jogurtu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Na oleju podsmażamy pokrojone na mniejsze części szparagi oraz pokrojoną w kostkę cukinie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i jeszcze chwilę smażymy.

3. Jogurt sojowy łączymy z sokiem z cytryny, świeżym lub suszonych tymiankiem, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do uzyskania sosu.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, następnie warstwę warzyw, połowę fasoli oraz połowę soku. Układamy kolejną warstwę, w takiej samej kolejności.

5. Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *