ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 
Ziemniaki jadane są chyba we wszystkich zakątkach świata, w różnych postaciach. Pieczone, smażone czy gotowane. W zależności od sposobu ich przyrządzania, smak w znaczącym stopniu ulega zmianie. Ziemniaki są niskokaloryczną alternatywą węglowodanów dla makaronu, kaszy czy ryżu. Ziemniaki należą do najbardziej docenionych warzywa w codziennej kuchni nie jednego z nas. Stanowią nieodłączny element tradycyjnego niedzielnego obiadu wraz ze schabowym czy mielonym. Znajdziemy je w formie frytek w każdej knajpie typu fast food czy w menu dla dzieci. Jednak jestem zdania, że takie danie do najzdrowszych nie należy, zwłaszcza dla najmłodszych osobników. Zapiekankom też została przypięta plakietka typu fast czyli szybka. Zazwyczaj przygotowuję się je z tzw „resztek” lodówkowych zapieczonych z jajkiem czy też dużą ilością sera. Ja należę do osób, które jednak nie ładują się ogromną ilością niezdrowych tłuszczy i kalorii. W tym daniu główną rolę co prawda odgrywają ziemniaki, jednak nie są ona smażone a gotowane a następnie zapiekane. Idealnie nadają się na lekki obiad lub sycącą kolację.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Składniki na 2 porcje:

  • 6 łyżek suchej czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 sztuki cebuli czerwonej,
  • 1/2 cukinii,
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 4 łyżki śmietany sojowej,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Soczewice gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew oraz cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, czosnek oraz tymianek i podsmażamy. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodajemy marchew z cukinią. Podsmażamy około 10 minut, po tym czasie dorzucamy passatę pomidorową oraz ugotowaną soczewicę, przyprawy i podsmażamy kolejne 5 minut. Gotową warstwę zapiekanki ściągamy z ognia.

4. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę sojową i za pomocą tłuczka, gnieciemy ziemniaki na gładki krem.

5. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy soczewice z warzywami i wyrównujemy łyżką, następnie wykładamy ziemniaki i całe danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy danie z piekarnika, przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ogórkiem kiszonym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *