ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ

Zapiekanka to danie, które zazwyczaj powstaje z niczego. Często sprawdzamy co mamy w lodówce i co możemy z tego zrobić. Ważne, aby połączyć ze sobą składniki, które lubimy. Odpowiednio je doprawić i pyszne danie gotowe. Ja mam przepis dla was na ziemniaczaną zapiekankę z wegańską mozzarellą.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ

Składniki:

  • 7 ziemniaków,
  • 1 naturalne tofu,
  • 1/2 sztuki cebuli,
  • 2 szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść rukoli,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.

2. Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulkę z odrobiną soli.

3. Na patelnię dodajemy rozdrobnione w dłoniach tofu, wlewamy sos sojowy i chwilę podsmażamy.

4. Wlewamy passatę, dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy razem 10 minut.

5. Na dno naczynia układamy plastry ziemniaków, wlewamy połowę sosu, ziemniaki i resztę sosu. Na wierzch układamy plastry mozzarelli.

6. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.

7. Podajemy na ciepło z rukolą.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *