ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ

Zapiekanka to danie, które zazwyczaj powstaje z niczego. Często sprawdzamy co mamy w lodówce i co możemy z tego zrobić. Ważne, aby połączyć ze sobą składniki, które lubimy. Odpowiednio je doprawić i pyszne danie gotowe. Ja mam przepis dla was na ziemniaczaną zapiekankę z wegańską mozzarellą.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ
Składniki:
- 7 ziemniaków,
- 1 naturalne tofu,
- 1/2 sztuki cebuli,
- 2 szklanki passaty pomidorowej,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 ząbek czosnku,
- garść rukoli,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
2. Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulkę z odrobiną soli.
3. Na patelnię dodajemy rozdrobnione w dłoniach tofu, wlewamy sos sojowy i chwilę podsmażamy.
4. Wlewamy passatę, dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy razem 10 minut.
5. Na dno naczynia układamy plastry ziemniaków, wlewamy połowę sosu, ziemniaki i resztę sosu. Na wierzch układamy plastry mozzarelli.
6. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
7. Podajemy na ciepło z rukolą.
Smacznego!

