ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z SOCZEWICĄ

ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z SOCZEWICĄ

Zapiekane warzywa to świetny pomysł na smaczny obiad. Farsz możecie przygotować z dowolnych składników, jakie tylko macie w domu lub jakie znajdziemy w sklepie. Polecam przygotować zapiekanego bakłażana z farszem na bazie soczewicy. Taki bakłażan posmakuje każdemu.

ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z SOCZEWICĄ

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 szklanka pomidorów z puszki,
  • 2 kawałki papryki konserwowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta ksylitolu/cukru,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Bakłażana myjemy, przekrawamy na pół, posypujemy solą i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2. Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

3. Na patelnie rozgrzewamy olej, dodajemy starą na tarce marchewkę, posiekany czosnek i podsmażamy.

4. Z upieczonego bakłażana wyjmujemy środek i siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.

5. Do podsmażonych warzyw dodajemy bakłażana, paprykę, soczewicę, pomidory, przyprawy i smażymy kolejne 10 minut.

6. Bakłażana wypełniamy farszem i zapiekamy 10 minut w piekarniku. Podajemy na ciepło.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *