ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z SOCZEWICĄ
Zapiekane warzywa to świetny pomysł na smaczny obiad. Farsz możecie przygotować z dowolnych składników, jakie tylko macie w domu lub jakie znajdziemy w sklepie. Polecam przygotować zapiekanego bakłażana z farszem na bazie soczewicy. Taki bakłażan posmakuje każdemu.
ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z SOCZEWICĄ
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 szklanka pomidorów z puszki,
- 2 kawałki papryki konserwowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 ostrej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- szczypta ksylitolu/cukru,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Bakłażana myjemy, przekrawamy na pół, posypujemy solą i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2. Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
3. Na patelnie rozgrzewamy olej, dodajemy starą na tarce marchewkę, posiekany czosnek i podsmażamy.
4. Z upieczonego bakłażana wyjmujemy środek i siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.
5. Do podsmażonych warzyw dodajemy bakłażana, paprykę, soczewicę, pomidory, przyprawy i smażymy kolejne 10 minut.
6. Bakłażana wypełniamy farszem i zapiekamy 10 minut w piekarniku. Podajemy na ciepło.
Smacznego!