ZIELONA POTRAWKA WARZYWNA Z CIECIERZYCĄ I RYŻEM JAŚMINOWYM

ZIELONA POTRAWKA WARZYWNA Z CIECIERZYCĄ I RYŻEM JAŚMINOWYM
Kiedy nie wiem co ugotować, a wiem, że muszę coś zjeść, bo mój mózg wyczerpał już wszystkie zapasy i przestaje pracować a domownicy zaczynają mnie unikać szeroki łukiem, to znak, że nie jest dobrze i czas wrzucić coś do gara. Ratuje mnie zawsze w takim wypadku ryż. Szybko się gotuje, zawsze go mam w domu i zawsze coś można z niego wyczarować. Aktualne sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju ryżu. Tylko pytanie, który wybrać, który nadaje się do jakiego dania? Czy ten okrągły jest zdrowszy czy raczej ten podłużny? Odpowiedź jest bardzo prosta, to zależy jak we wszystkich produktach. Polecam wybrać ten, który najbardziej nam smakuje. Ja osobiście polecam brązowy z powodu dużej ilości błonnika. Pamiętajmy, im mniej przetworzony produkt, tym zdrowszy. Żaden gotowiec kupiony w sklepie nie zastąpi domowego obiad. Zielona potrawka z dużą dawką witaminy K, która występuje w zielonych warzywach i dba o krzepliwość naszej krwi to najlepsze danie na szybki i smaczny obiad.
ZIELONA POTRAWKA WARZYWNA Z CIECIERZYCĄ I RYŻEM JAŚMINOWYM
 

Składniki na 2 porcje:

  • 8 łyżek ryżu jaśminowego,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek ugotowanej ciecierzycy,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • kawałek białej części pora,
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekany por i podsmażamy z łyżeczką syropu klonowego i soli. Następnie dodajemy cukinie pokrojoną w plastry i smażymy na niewielkim ogniu 5 minuty.

2. Do podsmażonego pora i cukinii dodajemy umyty szpinak a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, oprócz posiekanego kopru.

3. Ryż umieszczamy w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut do miękkości.

4. Do usmażonych warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz ciecierzycę, następnie wszystko razem ze sobą mieszamy i posypujemy koperkiem.
 

Smacznego!

Wskazówka: dodając odrobiny słodzika do podsmażanej cebuli lub pora w postaci syropu klonowego, cukru czy ksylitolu powoduje złagodzenie ich smaku oraz daje efekt lekkiej glazury na warzywach. Dzięki temu potrawa jest delikatniejsza oraz smaczniejsza.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *