BIRMAŃSKIE TOFU Z CIECIERZYCY

Tradycyjne tofu z soi ma zarówno swoich przeciwników jak i zwolenników. Można przygotować z niego wiele dań i tak na prawdę to od nas samych zależy jaki smak w konkretnej potrawie przybierze. Alternatywą dla tradycyjnego tofu jest tofu birmańskie. Przygotowane jest z ciecierzycy a dokładnie z mąki z ciecierzycy. Łatwo można przygotować je samodzielnie w domu, wystarczy połączyć ze sobą dwa główne składniki, zagotować i zdrowsza wersja tofu również bogata w biało oraz aminokwasy gotowa do przygotowania dania głównego, lekkiej kolacji lub przekąski na odwiedziny gości.

BIRMAŃSKIE TOFU Z CIECIERZYCY
Składniki na 6 porcji:
- 250g mąki z ciecierzycy,
- 3 szklanki wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżki oleju kokosowego.
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy sól, kurkumę i zagotowujemy wodę.
2. W międzyczasie do miski wlewamy szklankę wody, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników.
3. Do gotującej się wody wlewamy zawartość miski, mieszając gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym a następnie przekładamy masę z garnka.
5. Całość studzimy a następnie umieszczamy na całą noc w lodówce.
Smacznego!
Wskazówka: jeśli lubimy to możemy dodać np. ostrą paprykę lub słodką, bazylię czy oregano. Dodatki w postaci przypraw zależą od nas indywidualnie. Ja dodałam kurkumę, ponieważ nadaje piękny kolor.
Porada: z podanych składników wychodzi około 600g tofu, można zmniejszyć proporcję, jednak należy zachować odpowiednią ilość wody do mąki, aby tofu stężało i nabrało odpowiednią konsystencję.