BIRMAŃSKIE TOFU Z CIECIERZYCY 

BIRMAŃSKIE TOFU Z CIECIERZYCY 
Tradycyjne tofu z soi ma zarówno swoich przeciwników jak i zwolenników. Można przygotować z niego wiele dań i tak na prawdę to od nas samych zależy jaki smak w konkretnej potrawie przybierze. Alternatywą dla tradycyjnego tofu jest tofu birmańskie. Przygotowane jest z ciecierzycy a dokładnie z mąki z ciecierzycy. Łatwo można przygotować je samodzielnie w domu, wystarczy połączyć ze sobą dwa główne składniki, zagotować i zdrowsza wersja tofu również bogata w biało oraz aminokwasy gotowa do przygotowania dania głównego, lekkiej kolacji lub przekąski na odwiedziny gości.

BIRMAŃSKIE TOFU Z CIECIERZYCY

Składniki na 6 porcji: 

  • 250g mąki z ciecierzycy,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego.

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy sól, kurkumę i zagotowujemy wodę.

2. W międzyczasie do miski wlewamy szklankę wody, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników.

3. Do gotującej się wody wlewamy zawartość miski, mieszając gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym a następnie przekładamy masę z garnka.

5. Całość studzimy a następnie umieszczamy na całą noc w lodówce.

Smacznego!

Wskazówka: jeśli lubimy to możemy dodać np. ostrą paprykę lub słodką, bazylię czy oregano. Dodatki w postaci przypraw zależą od nas indywidualnie. Ja dodałam kurkumę, ponieważ nadaje piękny kolor.

Porada: z podanych składników wychodzi około 600g tofu, można zmniejszyć proporcję, jednak należy zachować odpowiednią ilość wody do mąki, aby tofu stężało i nabrało odpowiednią konsystencję.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *