DOMOWE MAŁOSOLNE
Domowe przetwory to dobry pomysł, na zachowanie świeżości i wartości, niektórych produktów, które nie są dostępne zimą. W dzieciństwie bardzo często przetwory przygotowywałam z mama i babci. Domowe ogórki, dżemy dużo bardziej mi smakują, niż te kupione w sklepie. Ogórki z tego przepisu są dobre już po dwóch dniach. Wychodzą lekko kwaśne, pachnące koperkiem i jednocześnie chrupiące.
DOMOWE MAŁOSOLNE
Składniki na siedem słoików:
- 2 kg zielonych ogórków,
- główka czosnku,
- kilka gałązek kopru,
- kawałek korzenia chrzanu oraz liść,
- 3 litry wody,
- 3 łyżki soli himalajskiej,
- 7 słoików półlitrowych.
Przygotowanie:
1. Ogórki moczymy około 3 godziny w zimnej wodzie.
2. Na dno słoików wrzucamy po dwa ząbki czosnku oraz gałązkę kopru, następnie układamy pionowo ogórki.
3. Na ułożone ogórki kładziemy kawałek korzenia chrzanu oraz liścia.
4. W garnku zagotowujemy wodę z solą i gorącą wodą zalewamy ogórki.
5. Słoiki z ogórkami zakręcamy i odstawiamy na około dwa dni w ciepłe miejsce.
6. Po dwóch dniach ogórki małosolne są już gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem i ulubioną pastą lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!