DOMOWE MAŁOSOLNE

DOMOWE MAŁOSOLNE

Domowe przetwory to dobry pomysł, na zachowanie świeżości i wartości, niektórych produktów, które nie są dostępne zimą. W dzieciństwie bardzo często przetwory przygotowywałam z mama i babci. Domowe ogórki, dżemy dużo bardziej mi smakują, niż te kupione w sklepie. Ogórki z tego przepisu są dobre już po dwóch dniach. Wychodzą lekko kwaśne, pachnące koperkiem i jednocześnie chrupiące.

DOMOWE MAŁOSOLNE

Składniki na siedem słoików:

  • 2 kg zielonych ogórków,
  • główka czosnku,
  • kilka gałązek kopru,
  • kawałek korzenia chrzanu oraz liść,
  • 3 litry wody,
  • 3 łyżki soli himalajskiej,
  • 7 słoików półlitrowych.

Przygotowanie:

1. Ogórki moczymy około 3 godziny w zimnej wodzie.

2. Na dno słoików wrzucamy po dwa ząbki czosnku oraz gałązkę kopru, następnie układamy pionowo ogórki.

3. Na ułożone ogórki kładziemy kawałek korzenia chrzanu oraz liścia.

4. W garnku zagotowujemy wodę z solą i gorącą wodą zalewamy ogórki.

5. Słoiki z ogórkami zakręcamy i odstawiamy na około dwa dni w ciepłe miejsce.

6. Po dwóch dniach ogórki małosolne są już gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem i ulubioną pastą lub jako dodatek do obiadu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *