DROŻDŻOWE ROGALE Z TYMIANKIEM

DROŻDŻOWE ROGALE Z TYMIANKIEM

Uwielbiam gotować i eksperymentować w kuchni, jednak wypieki nigdy nie był moją mocną stroną.. albo wychodził zakale, albo masa się zważyła i nadawała się tylko do śmieci. Bardzo się tym zraziłam, jednak stwierdziłam, że za bardzo lubię domowe wypieki, żeby w końcu się w nich nie wyszkolić. Zaczęłam od podstawowych kruchych ciasteczek, później zaczęłam wchodzić na wyższy level i największym wyzwaniem było dla mnie ciasto drożdżowe. Po wielu próbach wyszło i postanowiłam się tym przepisem z Wami podzielić. Rogal super smakują jako dodatek do obiadu, jak również jako dodatek do ulubionej pasty.

DROŻDŻOWE ROGALE Z TYMIANKIEM

Składniki na 10 rogali:

Rozczyn:

  • 10g świeżych drożdży,
  • 1/4 szklanki mleka owsianego,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki puree z dyni,
  • 1/3 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • sól.

Przygotowanie:

1. W pierwszej kolejności robimy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i mieszamy. Wlewamy ciepłe mleko oraz wsypujemy mąkę i wszystko razem mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.

2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn i zagniatamy ciasto.

3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na dość cienki placek.

5. Za pomocą ostrego noża kroimy na większe trójkąty i zwijamy w kształt rogala.

6. Gotowe rogale posypujemy jeszcze odrobiną tymianku i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Rogale idealnie nadają się jako dodatek do aromatycznego gulaszu lub zupy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *