DROŻDŻOWE ROGALE Z TYMIANKIEM

DROŻDŻOWE ROGALE Z TYMIANKIEM

Uwielbiam gotować i eksperymentować w kuchni, jednak wypieki nigdy nie był moją mocną stroną.. albo wychodził zakale, albo masa się zważyła i nadawała się tylko do śmieci. Bardzo się tym zraziłam, jednak stwierdziłam, że za bardzo lubię domowe wypieki, żeby w końcu się w nich nie wyszkolić. Zaczęłam od podstawowych kruchych ciasteczek, później zaczęłam wchodzić na wyższy level i największym wyzwaniem było dla mnie ciasto drożdżowe. Po wielu próbach wyszło i postanowiłam się tym przepisem z Wami podzielić. Rogal super smakują jako dodatek do obiadu, jak również jako dodatek do ulubionej pasty.

DROŻDŻOWE ROGALE Z TYMIANKIEM

Składniki na 10 rogali:

Rozczyn:

  • 10g świeżych drożdży,
  • 1/4 szklanki mleka owsianego,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki puree z dyni,
  • 1/3 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • sól.

Przygotowanie:

1. W pierwszej kolejności robimy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i mieszamy. Wlewamy ciepłe mleko oraz wsypujemy mąkę i wszystko razem mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.

2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn i zagniatamy ciasto.

3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na dość cienki placek.

5. Za pomocą ostrego noża kroimy na większe trójkąty i zwijamy w kształt rogala.

6. Gotowe rogale posypujemy jeszcze odrobiną tymianku i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Rogale idealnie nadają się jako dodatek do aromatycznego gulaszu lub zupy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *