Rabarbar to zdecydowanie smak dzieciństwa. Pewnie większa część z nas rabarbar jadła posypany cukrem, bo był tak bardzo kwaśny. Obecnie jak wiadomo, cukier w diecie jest odradzany, a u niektórych osób wręcz zakazany z przyczyn zdrowotnych. Przepis na domowy dżem z rabarbaru, ale bez cukru jest bardzo łatwy. A gotowy dżem dobrze będzie komponował się z naleśnikami z tego przepisu.
DŻEM Z RABARBARU I DAKTYLI
Składniki:
6 łodyg rabarbaru,
10 suszonych daktyli,
odrobina soli himalajskiej.
Przygotowanie:
1. Łodygi rabarbaru kroimy w większe kawałki i umieszczamy w garnku.
2. Do garnka dodajemy posiekane daktyle i doprowadzamy do wrzenia.
3. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do uzyskania gęstej papki.
4. Gotowy dżem ściągamy z ognia, dodajemy odrobinę soli i przekładamy do słoików, zakręcamy.
5. Słoiki odwracamy i tak zostawiamy do przestygnięcia.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Wyrażam zgodęNie wyrażam zgody
[…]Here is a Great Blog You Might Find Interesting that we Encourage You[…]…