DŻEM Z RABARBARU I DAKTYLI

DŻEM Z RABARBARU I DAKTYLI

Rabarbar to zdecydowanie smak dzieciństwa. Pewnie większa część z nas rabarbar jadła posypany cukrem, bo był tak bardzo kwaśny. Obecnie jak wiadomo, cukier w diecie jest odradzany, a u niektórych osób wręcz zakazany z przyczyn zdrowotnych. Przepis na domowy dżem z rabarbaru, ale bez cukru jest bardzo łatwy. A gotowy dżem dobrze będzie komponował się z naleśnikami z tego przepisu.

DŻEM Z RABARBARU I DAKTYLI

Składniki:

  • 6 łodyg rabarbaru,
  • 10 suszonych daktyli,
  • odrobina soli himalajskiej.

Przygotowanie:

1. Łodygi rabarbaru kroimy w większe kawałki i umieszczamy w garnku.

2. Do garnka dodajemy posiekane daktyle i doprowadzamy do wrzenia.

3. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do uzyskania gęstej papki.

4. Gotowy dżem ściągamy z ognia, dodajemy odrobinę soli i przekładamy do słoików, zakręcamy.

5. Słoiki odwracamy i tak zostawiamy do przestygnięcia.

Smacznego!



3 thoughts on “DŻEM Z RABARBARU I DAKTYLI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *