HUMMUS DYNIOWY

HUMMUS DYNIOWY

Chyba nie muszę mówić, że dynia to mój faworyt, jeśli chodzi o jesienne warzywa. Wciskam ją do każdego dania, tak bardzo lubię jej smak i piękny pomarańczowy kolor. Mama zaczyna się śmiać, że za niedługo pomarańczowa zacznę się robić jak będę tak dużo dyni i marchewki jadła. No cóż… czego nie robi się dla miłości. Pomyślałam, że skoro tak bardzo ją lubię, podobnie jak wszystkie warzywne pasty, to dlaczego by nie urozmaicić klasycznego hummusu, który często w domu przygotowuję, właśnie o piękną i pyszną dynię. Kremowy hummus dyniowym świetnie sprawdzi się na babski wieczorek, przy grzanym winku, w towarzystwie świeżych i chrupiących warzyw.

HUMMUS DYNIOWY

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy,
  • 2 łyżki tahini,
  • 4 łyżki puree dyniowego,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 kostki lodu,
  • sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez cała noc.

2. Namoczoną ciecierzycę zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę przelewamy wodą i studzimy.

3. Ugotowaną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy czosnek oraz lód i blendujemy na gładki krem.

4. Do pojemnika blendera dodajemy puree dyniowe (z tego przepisu), olej oraz tahini, sok z cytryny, pieprz, sól i miksujemy na gładki krem.

5. Gotowy hummus dyniowy przekładamy do miseczki, dekorujemy sezamem i zajadamy ze świeżymi warzywami.

Smacznego!

Wskazówka: dzięki dodaniu kostek lodu zamiast zwykłej wody, hummus jest smaczniejszy i bardziej kremowy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *