BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ JĘCZMIENNĄ
Bardzo duża część z nas, gdy ma do wyboru kaszę lub ryż. To stawia na ryż, bo wychodzi z założenia, że kasza jest niesmaczna. I to błąd! Koniecznie musicie spróbować tego bakłażana nadziewanego kaszą jęczmienną.
BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ JĘCZMIENNĄ
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 4 kawałki jackfruit,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 5 suszonych pomidorów,
- garść rukoli,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Bakłażana kroimy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek i kroimy w kostkę.
3. Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy środek z bakłażana, posiekane suszone pomidory i smażymy.
3. Jackfruit kroimy w cienkie paski i dodajemy na patelnie, przyprawiamy wszystko suszonymi ziołami, octem oraz solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę.
4. Do gotowego farszu dodajemy kaszę oraz rukolę i wszystko mieszamy.
5. Środek bakłażana posypujemy solą i nakładamy farsz. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Podajemy na ciepło ze świeżymi pomidorkami.
Smacznego!