BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ JĘCZMIENNĄ

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Bardzo duża część z nas, gdy ma do wyboru kaszę lub ryż. To stawia na ryż, bo wychodzi z założenia, że kasza jest niesmaczna. I to błąd! Koniecznie musicie spróbować tego bakłażana nadziewanego kaszą jęczmienną.

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 4 kawałki jackfruit,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • garść rukoli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Bakłażana kroimy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek i kroimy w kostkę.

3. Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy środek z bakłażana, posiekane suszone pomidory i smażymy.

3. Jackfruit kroimy w cienkie paski i dodajemy na patelnie, przyprawiamy wszystko suszonymi ziołami, octem oraz solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę.

4. Do gotowego farszu dodajemy kaszę oraz rukolę i wszystko mieszamy.

5. Środek bakłażana posypujemy solą i nakładamy farsz. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Podajemy na ciepło ze świeżymi pomidorkami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *